Στα Στενά της Μαλάκκα ίχνη του boeing

13.54

Ιχνη του αγνοούμενου αεροσκάφους φέρεται να εντόπισε ο στρατός της Μαλαισίας μέσω ραντάρ στα Στενά της Μαλάκκα, αρκετά μακριά από το σημείο όπου χάθηκε το μπόινγκ, όπως δήλωσε στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Τα Στενά της Μαλάκκα, ένα από τα πιο πολυσύχναστα κανάλια παγκοσμίως, βρίσκονται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Μαλαισίας.

Το Σάββατο η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η πτήση με τους 239 επιβαίνοντες έχασε επαφή στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της πόλης Κότα Μπάρου της Μαλαισίας.

«Άλλαξε κατεύθυνση μετά την Κότα Μπάρου και κατέβηκε σε χαμηλότερο ύψος. Μπήκε στα Στενά της Μαλάκκα», πρόσθεσε η πηγή.

Νωρίτερα, την Τρίτη η εφημερίδα της Μαλαισίας «Μπερίτα Χαριάν» φιλοξένησε δήλωση του επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, Ροντζάλι Ντάουντ, ο οποίος επεσήμανε ότι η τελευταία επαφή του μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών με τα στρατιωτικά ραντάρ ήταν το Σάββατο στις 2.40 το μεσημέρι, κοντά στο νησί Πουλάου Περάκ, στο βόρειο άκρο των Στενών της Μαλάκκα και πετούσε σε ύψος 29.500 ποδών.

«Η τελευταία φορά που ο πύργος ελέγχου μας έλαβε ίχνος του αεροπλάνου ήταν κοντά στο Πουλάου Περάκ, στις 2.40μμ πριν χάσουμε τελείως επαφή», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη τη δήλωση του αξιωματικού.

Μη στρατιωτική πηγή προσκείμενη στις έρευνες δήλωσε ότι η αναφορά περί εντοπισμού του αεροπλάνου ελέγχεται.

«Η αναφορά ερευνάται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης. Υπάρχουν ένα σωρό τέτοιες μαρτυρίες», τόνισε η πηγή.

Η ώρα που έδωσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν μία ώρα και δέκα λεπτά από τη στιγμή που το αεροπλάνο χάθηκε από τις οθόνες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας πάνω από το Ιγκάρι, μεταξύ Μαλαισίας και Βιετνάμ.

Από τότε και στο εξής είναι άγνωστο το τι συνέβη στο αεροσκάφος. Εάν τα λεγόμενα του στρτού επιβεβαιωθούν, θα σημαίνει ότι το αεροπλάνο μπόρεσε να διατηρήσει την ικανότητα πτήσης για περίπου 500 χιλιόμετρα με τον πομπό και τα άλλα συστήματα εντοπισμού σχεδόν εκτός λειτουργίας.

Και δορυφόροι στις έρευνες 
Οι μαλαισιανές Αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι έχουν διπλασιαστεί οι έρευνες στην περιοχή και η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines επεσήμανε ότι το επίκεντρο των αναζητήσεων είναι η θαλάσσια περιοχή της δυτικής ακτής της Μαλαισίας.

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας, Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν δήλωσε στους δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι η έκταση της υπό διερεύνηση περιοχής έχει διπλασιαστεί από τα 50 ναυτικά μίλια από το σημείο εξαφάνισης του αεροσκάφους στα 100 ν.μ.

Το Κέντρο Διαστημικού Ελέγχου Xi'an της Κίνας εξέδωσε σήμα συναγερμού και επιστράτευσε για τις έρευνες πάνω από δέκα δορυφόρους σε τροχιά, όπως ανακοίνωσε ιστοσελίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, αργά χθες το βράδυ.

Τουλάχιστον 40 πλοία και 34 αεροσκάφη συμμετέχουν στις έρευνες στο θαλάσσιο χώρο του Βιετνάμ και της Μαλαισίας.

Ιρανοί οι επιβάτες με τα κλεμμένα διαβατήρια
Δύο Ιρανοί είναι οι κάτοχοι των κλεμμένων διαβατηρίων και οι οποίοι που επιβιβάστηκαν στην πτήση με κλεμμένο διαβατήριο, όπως ανακοίνωσε η Ιντερπόλ.

Τα δύο διαβατήρια ανήκουν σε έναν Ιταλό και έναν Αυστριακό, ενώ μέχρι στιγμής οι δύο άνδρες δεν φαίνεται να συνδέονται με την τρομοκρατία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεθνούς αστυνομίας και συνεπώς το σενάριο περί τρομοκρατικής επίθεσης αρχίζει να απομακρύνεται.

ethnos.gr