Στα τέλη Ιουνίου οι μελέτες στο ΚΑΣ για τη χρυσή τομή στο έργο της Δημοτικής Αγοράς

16.35

Σε ένα μήνα από σήμερα αναμένεται η κατάθεση των τροποποιημένων μελετών της στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το έργο αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων. Να θυμίσουμε πως οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές του 2022, συμπληρώνοντας 16 μήνες εκτέλεσης, με τους ρυθμούς να έχουν αλλάξει λόγω της αναμονής της απόφασης του ΚΑΣ.

Όλο αυτό το διάστημα ο εργοδηγός προχωρά την ανακαίνιση της αγοράς από πάνω προς τα κάτω για να μη χάνεται χρόνος με την προετοιμασία για την τοποθέτηση της σκεπής, ενώ εκτελεί και εργασίας στο βόρειο τμήμα της αγοράς με τσιμεντοενέσεις αφού εκεί δεν υπάρχει τοίχος από κάτω.

Η εφορεία Βυζαντινών Μνημείων μετά και την επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη ήταν ξεκάθαρη ότι τα Ενετικά Τείχη με τον προμαχώνα που βρίσκονται στο υπέδαφος απαγορεύεται να αλλοιωθούν για την στατική ενίσχυση του μνημείου, όπως και η αρχαιολογία Νεοτέρων Μνημείων έθεσε ως κόκκινη γραμμή τη μη τοποθέτηση σκαλοπατιών στις εισόδους της αγοράς καθώς θα άλλαζε η εικόνα της.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί τα σκαλάκια να μην τοποθετηθούν στις εισόδους αλλά εσωτερικά ίσως να τα δούμε στα καταστήματα με τη μελέτη να προσδιορίζει το που το δάπεδο θα μπορεί με απλά λόγια να «σηκωθεί» για να ενισχυθούν τα θεμέλια.

Τέλος, οι εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί στις δημοτικές τουαλέτες της αγοράς και μένει η τοποθέτηση των ειδών υγιεινής, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.