Η «Σταχτοπούτα» της Silicon Valley που έχασε 9 δισ. δολάρια

11.20

“Ανήκω στους επιχειρηματίες που έχουν ως στόχο να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων. Τεράστιος αριθμός ιατρικών διαγνώσεων βασίζεται στις εξετάσεις αίματος. Δισεκατομμύρια εξετάσεις αίματος γίνονται κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ", έλεγε σε συνεντεύξεις της στα πιο έγκυρα media η Ελίζαμπεθ Χολμς της Theranos.

"Εξετάσεις που κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά ταύτα, πάμπολλοι Αμερικανοί δεν κάνουν τις εξετάσεις που τους συνιστούν οι γιατροί. Είτε διότι δεν μπορούν να τις πληρώσουν, είτε διότι φοβούνται να τις κάνουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται τις βελόνες, όπως εγώ. Δεν είναι επίσης λίγοι αυτοί που φοβούνται να μάθουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και γι' αυτό τις αναβάλλουν διαρκώς” δήλωνε η Ελίζαμπεθ Χολμς κάποιους μήνες πριν.

Τότε η εταιρία της Theranos, της εξασφάλιζε θέση στο πάνθεον των ισχυρών παικτών στην τεχνολογία υγεία καθώς (ισχυριζόταν ότι) έδινε τη δυνατότητα σε όλους να έχουν ένα αυτοματοποιημένο μικροβιολογικό εργαστήριο στο δάχτυλό του.

Σήμερα η αμφιλεγόμενη για τη μυστικοπάθεια της Χολμς βλέπει την αυτοκρατορία της να διαλύεται και το επιχειρηματικό της δαιμόνιο να αξίζει μηδέν δολάρια. Όσα συμβαίνουν στα εργαστήρια της Theranos είναι κρυμένα κάτω από το πέπλο της άγνοιας και έτσι θα παραμείνουν για την επιχειρηματία που πολλοί αποκάλεσαν Ρούπερτ Μέρντοχ του αίματος -κυριολεκτικά.

Aπό τα 9 δισεκατομμύρια στο τίποτα

Η "Σταχτοπούτα" της Silicon Valley είδε τις ελπίδες της να είναι η πρώτη αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας της γενιάς της να καταρρέουν όταν τον Φεβρουάριο δημοσίευμα της Wall Street Journal αμφισβήτησε τις μεθόδους και την αξιοπιστία των διαγνώσεων της Theranos. Από τότε η 32χρονη που ταυτίζεται με τον Στιβ Τζομπς ακόμη και στις στιλιστικές της επιλογές, παλεύει ενάντια σε όλους. Τελευταίο χτύπημα το οικονομικό περιοδικό Forbes που έσφαξε την αξία της Χολμς και της Theranos της από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μηδέν.

Το περιοδικό συμπληρώνει ότι μια πιο ειλικρινής αποτίμηση της εταιρίας της Χολμς είναι τα 800 εκατομμύρια δολάρια. Το Vanity Fair σκωπτικά συμπληρώνει ότι "ποτέ δεν είχε χρήματα. Πρέπει να ξεπληρώσει τους επενδυτές της όποιο και αν είναι το τίμημα. Στην ίδια θα μείνουν άδεια εργαστήρια" που θα της υπενθυμίζουν την ελπίδα της να γίνει μια επιτυχημένη, δαιμόνια Μέρκελ της επιχειρηματικότητας.

cnn.gr