Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός

09.54

Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός, μόλις έγινε δεκτή η σχετική τροπολογία στη Βουλή, κατά την 31η μέρα απεργίας πείνας και κατά την πρώτη απεργίας δίψας.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στη Βουλή, οι συνηγοροί του μετέφεραν μήνυμά του μέσα από το νοσοκομείο, στο οποίο χαρακτηρίζει "μεγάλο νικητή την μαχητική αναρχία", υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι πολιτικός κρατούμενος.

Ο Νίκος Ρωμανός ξεκίνησε από το μεσημέρι της Τετάρτης να σιτίζεται, όπως ανακοινώθηκε σχετικά από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται. «Ανακοινώνουμε ότι ο νοσηλευόμενος απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός στις 2 μ.μ. σήμερα άρχισε να σιτίζεται, μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή. Θα παραμείνει νοσηλευόμενος για μερικές ημέρες διότι η διαδικασία επανασίτισής του απαιτεί αυξημένη ιατρική φροντίδα», ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» σε συνέντευξη Τύπου.

«Ξεκινάει μία δεύτερη δύσκολη περίοδος της επανασίτισης. Είναι μία περίοδος αρκετά δύσκολη για οποιοδήποτε άτομο έχει κάνει μία απεργία πείνας 30-31 ημερών. Θα προσπαθήσουμε με τη συμβουλή διαιτολόγου και ό,τι μέσο χρειαστεί να βοηθήσουμε τον Νίκο Ρωμανό να ξεκινήσει που ήδη ξεκίνησε πριν δύο ώρες την επανασίτιση και να πάνε όλα τα πράγματα πολύ καλά. Προς το παρόν είμαστε επιφυλακτικοί», ανέφερε από πλευράς της η αρμόδια γιατρός του νοσοκομείου.
Η τροπολογία, όπως παρουσιάστηκε διορθωμένη από τον Χαράλαμπο Αθανασίου, ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα.

Προηγουμένως υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κάρολο Παπούλια.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι «προέχει η ανθρώπινη ζωή.  Δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, πρέπει να βρούμε λύση». Και ζήτησε εκ της θέσεως του να βοηθήσει ώστε να υπάρξει λύση στο ζήτημα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, από τον οποίο ζήτησε να δοθεί λύση στο θέμα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια ότι ήδη ο Υπουργός Δικαιοσύνης προωθεί τη ρύθμιση, που θα επιτρέπει στον Νίκο Ρωμανό να σπουδάζει με εξ αποστάσεως επιτήρηση (βραχιολάκι).

Ομόφωνη αποδοχή με χειροκροτήματα

Σε χειροκροτήματα ξέσπασαν οι βουλευτές στη Βουλή στο άκουσμα της ομόφωνης αποδοχής της πρότασης Αθανασίου για το Νίκο Ρωμανό, που του δίνει το δικαίωμα να παρακολουθεί τα μαθήματά του στο ΤΕΙ που έχει εισαχθεί.

Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης «συνδύασε» τις προτάσεις που είχαν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η αντιπολίτευση με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή που θα έδινε τέλος στην απεργία πείνας του Ρωμανού.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα στους κρατούμενους φυλακισμένους φοιτητές, να κάνουν  χρήση των διατάξεων για την ηλεκτρονική επιτήρηση για ένα 6μηνο, με την προϋπόθεση να έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων μέσω τηλεδιάσκεψης. «Με την πρόταση και το δικαίωμα σπουδής εξασφαλίζεται και η αντεγκληματική πολιτική της πολιτείας δεν εξανεμίζεται», ανέφερε ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ακολούθησε νέος γύρος συνομιλιών με την Ολομέλεια να έχει διακόψει για περίπου μισή ώρα τις εργασίες της μέχρι να δοθούν διευκρινίσεις και εγγυήσεις για τη νέα ρύθμιση.

Για «τεράστια νίκη του Νίκου Ρωμανού, της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού», έκανε λόγο η Ζ. Κωνσταντοπούλου που δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρει το αίτημα που είχε καταθέσει για ονομαστική ψηφοφορία. «Η ομόφωνη ψήφιση της ρύθμισης στέλνει ένα μήνυμα που κανείς δεν μπορεί να παρερμηνεύσει», ανέφερε ο Γ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ικανοποιημένοι δήλωσαν όλοι.
Από το βράδυ της Τρίτης έχει πραγματοποιηθεί μπαράζ επιθέσεων, σε Ξάνθη, Θεσσαλονίκη καθώς και στην Αθήνα, όπου κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ στα Εξάρχεια, ενώ την ίδια ώρα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα έκαναν λόγο για έκρηξη βόμβας σε υποκατάστημα τράπεζας στο Χαλάνδρι, σε ένδειξη συμπαράστασης στον απεργό πείνας.

Σε καμία από τις περιπτώσεις δεν υπήρξαν θύματα, ενώ ο εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.