Standard & Poor’s: Χαμηλός ο κίνδυνος επέκτασης αναταραχής στην Ευρωζώνη από την Ελλάδα

15.44
Ο κίνδυνος επέκτασης της αναταραχής από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι χαμηλός, δήλωσε ο επικεφαλής των πιστωτικών αξιολογήσεων κρατικού χρέους, του οίκου Standard & Poor's, Μόριτς Κρέμερ στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung.
 
«Το επασφάλιστρο για τον κίνδυνο της Ελλάδας αυξήθηκε ξανά δραστικά πρόσφατα, αλλά ο πανικός δεν επεκτάθηκε σε άλλες χώρες που ήταν πριν σε κρίση. Ο κίνδυνος μετάδοσης δεν φαίνεται πράγματι να είναι τόσο μεγάλος» σημείωσε ο Κρέμερ. Αν και είναι δύσκολο, πρόσθεσε, να προβλεφθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με την έξοδο μίας χώρας από την Ευρωζώνη, ο ίδιος θεωρεί ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανταπεξέλθει, εάν η Ελλάδα έφευγε από αυτήν.
 
«Η ελληνική οικονομία είναι πολύ μικρού βάρους και οι διασυνδέσεις της με την υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι ακόμη μικρότερες απ' ότι δείχνει η προστιθέμενη αξία της» σημείωσε ο Κρέμερ, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτόν ο κίνδυνος μετάδοσης είναι τώρα χαμηλότερος.
 
«Αντίθετα με τη δημόσια αίσθηση, η έκταση της έκθεσης δεν είναι τόσο υψηλή αναλογικά με την οικονομική ισχύ των πιστωτών» συνέχισε, αναφέροντας ότι το Βερολίνο έχει δώσει πολύ περισσότερα χρήματα για τη διάσωση των γερμανικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης σε σχέση με αυτά που θα διέθετε, αν έχανε όλα τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα.
 
Κατά την άποψη του Κρέμερ, η έλλειψη επιπτώσεων από την όποια διαγραφή ελληνικού χρέους θα ενισχύσει τη θέση των πιστωτών στις διαπραγματεύσεις. Τόνισε, όμως, ότι για την Ελλάδα θα ήταν «καταστροφική» ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη, καθώς είναι περισσότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει όλα τα αγαθά που χρειάζεται να αγοράσει από το εξωτερικό -όπως ενέργεια, φάρμακα και τρόφιμα- με δικό της νόμισμα.
 
«Ο πληθυσμός (της Ελλάδας) θα πρέπει πιθανόν να υποστεί όλες τις θυσίες που θεωρεί ότι έχει αφήσει πίσω» σημείωσε.
 
 
ethnos.gr