Στάση αναμονής των κτηνοτρόφων για τα μέτρα του Γ. Γεωργαντά – Τι είπε στους Χανιώτες

16.21

Στάση αναμονής τηρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι στα όσα δεσμεύτηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο κ. Γεωργαντάς συζήτησε και με τους κτηνοτρόφους των Χανίων, τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, ενώ ανάλογη συνάντηση είχε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα με τους εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων από την υπόλοιπη Κρήτη. Ο κ. Γεωργαντάς θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τα μέτρα που θα λάβει για να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα, ώστε αγρότες και κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια των πρώτων υλών.

Αναφορικά με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της επιδότησης για την κάλυψη του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών, με την επιδότηση να υπολογίζεται σε μεγαλύτερο διάστημα τζίρου από τρίμηνο σε εξάμηνο αλλά σε μικρότερο ποσοστό, από 7% στο 4% , ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Χανίων, Γιώργος Βερυκάκης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του.

Τέλος, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας έχει ασκήσει ήδη την επιρροή του και στις τιμές των ζωοτροφών, αφού μέσα σε τρεις ημέρες το σακί αυξήθηκε κατά 1 ευρώ. Ο κ. Βερυκάκης, σημειώνει πως την αύξηση αυτή δε μπορούν να τη μετακυλήσουν στα προϊόντα τους γιατί θα μείνουν απούλητα.