Σταθάκης: Αυτή είναι η νέα συμφωνία με τους δανειστές

12.29

Για μίνι- αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με αντικατάσταση  των βραχυχρόνιων δανείων 2015 -2018 και  1% του ΑΕΠ δημοσιονομική προσαρμογή, μιλά ο υπουργός Οικονομίας

Τα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας -ή τουλάχιστον πως ελπίζει η κυβέρνηση να είναι -περιγράφει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη σημερινή εφημερίδα “Αυγή”. Κάνει λόγο για μίνι- αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με αντικατάσταση  των βραχυχρόνιων δανείων 2015 -2018 και  1% του ΑΕΠ δημοσιονομική προσαρμογή.

Προειδοποιεί, μάλιστα, για τραγικές συνέπειες σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τονίζοντας ότι “το Grexit δεν είναι μία αόριστη απειλή, αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο , η έναρξη του οποίου θα ξεκινήσει άμεσα σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών”. Εκτιμά δε ότι ένα Grexit, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα σήμαινε “άτακτη χρεοκοπία με δραματικές συνέπειες, όπως η άμεση εξαύλωση του 50% των αποταμιεύσεων των Ελλήνων, τη βίαιη μείωση μισθών και συντάξεων, την απαξιώση πολλών μορφών υλικών και αΰλων αξιών για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις.

“Μία τέτοια επιλογή είναι πολιτικά μη διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση. Η ταύτιση της αριστερής διακυβέρνησης με τη χρεοκοπία της χώρας είναι αδιανόητη και περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων από τα όποια μέτρα της νέας συμφωνίας”, ξεκαθαρίζει ο υπουργός, στέλνοντας μηνύματα ειδικά στο εσωτερικό.
Σύμφωνα με άρθρο του, ο βασικός κορμός της συμφωνίας συνίσταται σε ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο από τον ΕSM το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Η αντικατάσταση βραχυχρόνιων δανείων την περίοδο 2015-2018 με δανεισμό 30ετίας συνιστά μια μίνι- αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Παρά τον υφεσιακό χαρακτήρα – όπως παραδέχεται- πολλών από τα μέτρα που περιλαμβάνει δεν μπορεί να γίνει, όμως, σύγκριση ανάμεσα στη σημερινή συμφωνία και στο 1ο και 2ο Μνημόνιο. Τα προηγούμενα προγράμματα περιλάμβαναν δημοσιονομική προσαρμογή 15% του ΑΕΠ σε διάρκεια 4ετίας και μειώσεις συντάξεων και μισθών που κυμαίνονται από 30 – 40%.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε αυτή τη συμφωνία η προσαρμογή είναι ηπιότερη. Επισημαίνει είναι τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που θα επιτευχθούν σταδιακά μέχρι το 2018, άρα συμπεραίνει μια δημοσιονομική προσαρμογή 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Σχετικά με τα προαπαιτούμενα, υπογραμμίζει την επίτευξη συμβιβασμού, αναφέροντας για παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αγορές προιοντων, που έχει κάνει η κυβέρνηση, όπως τονίζει υποχωρήσεις. Από την άλλη, στο ζήτημα της διαχείρισης κόκκινων δανείων ή στις μεταρρυθμίσεις για το επιχειρηματικό περιβάλλον αποτυπώνονται διατυπώσεις οι οποίες είναι συμβατές με τον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο κ. Σταθάκης, μέσα από τη νέα συμφωνία περιμένει ότι θα μπορέσει να αντλήσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότο θα καταστεί εφικτή η απαραίτητη συζήτηση για την αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους, η οποία αφορά την περίοδο 2022 – 2048 και φυσικά τα δάνεια του ΕSM και των κρατών – μελών.

protothema.gr