Στη Ρωσία από σήμερα ο Τσίπρας – Αύριο η συνάντηση με Πούτιν

15.14

Στις 4 το απόγευμα θα αναχωρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη Μόσχα στο πλαίσιο των τριήμερων συναντήσεών του με Ρώσους αξιωματούχος και ειδικότερα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να φτάσει σήμερα, Μ. Τρίτη στις 7 το απόγευμα στη Ρωσική Πρωτεύουσα ενώ αύριο, Μ. Τετάρτη 8 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, αφού πρώτα ο κ. Τσίπρας καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ρωσικό TASS, η επίσκεψή του στη Μόσχα αποτελεί μια νέα ευκαιρία για επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε και στο ρόλο-κλειδί που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο επίσης για κοινές προκλήσεις και πεδία συνεργασίας με τη Ρωσία στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο και τη γεωργία, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να λειτουργήσει γεφυρωτικά, ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τονίζει τη δυνατότητα αναβάθμισης των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και τη διατήρηση της υφιστάμενης συνεργασίας που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εξάγει εκ νέου την αγροτική της παραγωγή στη Ρωσία, όπως επίσης και τις ευκαιρίες ανάπτυξης του τουρισμού από κοινού με τη Ρωσία.

Την ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθεί και το καταστροφικό για την ελληνική οικονομία, εμπάργκο, των αγροτικών προϊόντων.

Μετά το πέρας της συνάντησης των δυο ανδρών θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ημέρα (Μ.Τετάρτη), ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με Προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων Ρωσίας αλλά και με Ομογενειακούς Συλλόγους.

Τη Μ. Πέμπτη, 9 Απριλίου, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η

Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές»

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, κ. Sergey Naryshkin, με τον Ρώσo Πρωθυπουργό, κ. Μεντβέντεφ καθώς και με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο.

 

Η επίσκεψη Λαφαζάνη στη Μόσχα

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, τη Ρωσική πρωτεύουσα είχε επισκεφτεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο κ. Λαφαζάνης είχε χαρακτηρίσει εποικοδομητικές και κυρίως ουσιαστικές τις συζητήσεις του στη Ρωσία. Αγωγός, μείωση τιμής φυσικού αερίου και του take or pay προς τη ΔΕΠΑ, συμμετοχή ρωσικών εταιρειών, τα κύρια στοιχεία των επαφών που είχε ο Έλληνας υπουργός.