Στην Αθήνα επέστρεψαν 107 Ελληνες διασωθέντες

10.02
Λίγο μετά τις 15.30 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροσκάφος της Aegean που μετέφερε 107 Έλληνες διασωθέντες του Norman Atlantic. Αλλοι 21 Ελληνες επιστρέφουν με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.
 
Οι διασωθέντες επρόκειτο να πετάξουν με το αεροσκάφος της Aegean νωρίς το πρωί από το Μπρίντεζι προς την Αθήνα, αλλά αρχικά δεν κατέστη δυνατό να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την πατρίδα, λόγω της χιονόπτωσης που πάγωσε την πίστα του ιταλικού αεροδρομίου.
Τελικώς η πτήση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα. Στις 17.30, επίσης με πτήση της Αegean μεταφέρθηκαν 22 από τους 107 διασωθέντες στη Θεσσαλονίκη. Δύο διασωθέντες πέταξαν για την Κέρκυρα, δύο για Ρόδο, ένας για Ηράκλειο και ένας στο Χανιά.
Την ευθύνη του επαναπατρισμού τους είχε αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και η πτήση πραγματοποιήθηκε δωρεάν με μέριμνα της Aegean.
Παράλληλα στις 20.45 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μπρίντεζι το αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέροντας 23 διασωθέντες του Norman Atlantic. Το αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος περί τις 22.15 το βράδυ.
Την ίδια ώρα, ένα ελικόπτερο S- 70 του Πολεμικού Ναυτικού και ένα AB- 205 της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχουν σε νέα επιχείρηση έρευνας στην Αδριατική για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων του ιταλικού πλοίου. Τα υπόλοιπα εναέρια μέσα αποδεσμεύθηκαν των επιχειρήσεων έρευνας.
Εντός της ημέρας αναμένεται στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος επικαιροποιημένη λίστα με τους Έλληνες διασωθέντες που είχαν φθάσει στο λιμάνι του Μπρίντιζι με το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι ιταλικές Αρχές στο αρχηγείο του Λιμενικού, στο πλοίο «San Giorgio» επέβαιναν 130 άτομα, εκ των οποίων 118 ήταν Έλληνες, ενώ ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερος.
Το υπουργείο Ναυτιλίας υπενθυμίζει ότι για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του Norman Atlantic σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, λειτουργούν σε 24ωρη βάση δύο επιπλέον γραμμές ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 2131371042 και 2131371036.
Τι κατέθεσε ο καπετάνιος
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία διερεύνησης των αιτίων της τραγωδίας του «Norman Atlantic». Όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα), που μεταφέρθηκαν -μαζί με τους Έλληνες διασωθέντες επιβάτες- στο λιμάνι του Μπρίντιζι με το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio» καταθέτουν ήδη στις Αρχές του Μπάρι.
Συγκεκριμένα, επί πεντέμισι ώρες έδινε κατάθεση ο καπετάνιος του Norman Atlantic, Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φέρεται να υποστήριξε ότι τήρησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ότι αρχικά έθεσε σε συναγερμό το πλήρωμα, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της φωτιάς και να μην προκαλέσει πανικό μεταξύ των επιβατών και μόνο σε δεύτερη φάση σήμανε- όπως προβλέπεται- συναγερμό για όλο το πλοίο.
 
 
ethnos.gr