Στην Εσθονία ο Ομπάμα, «μήνυμα» προς τη Μόσχα πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

10.30
Ταλίν
Στο Ταλίν προσγειώθηκε το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος, με τον Ομπάμα να ξεκινά την επίσκεψή του στην Εσθονία την ώρα που οι Βαλτικές χώρες εμφανίζονται ανήσυχες για την στάση της Ρωσίας με φόντο την ουκρανική κρίση. Στην εσθονική πρωτεύουσα, ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τους προέδρους των άλλων δύο βαλτικών χωρών, της Λιθουανίας και της Λετονίας ενώ η Μόσχα προαναγγέλλει αλλαγή του στρατιωτικού της δόγματος αναλόγως των αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Ουαλία ξεκινά την Πέμπτη, και η επίσκεψη Ομπάμα στο Ταλίν είναι η μοναδική πριν τη συνάντηση. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα αντιδράσει στην «απειλή» που συνιστά, σύμφωνα με την ίδια, η ανακοινωθείσα ενίσχυση της παρουσίας της συμμαχίας κοντά στα σύνορά της.

Από την αρχή της σύγκρουσης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.600 ανθρώπους μέσα σε σχεδόν πέντε μήνες και έχει υποχρεώσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, το Κίεβο και οι Δυτικοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας παρέχοντάς τους όπλα και μαχητές.

Εκτός από τον εσθονό πρόεδρο Τούμας Χέντρικ Ίλβες, με τον οποίο θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου πριν από το μεσημέρι, ο Ομπάμα θα συναντηθεί στο Ταλίν με την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και τον πρόεδρο της Λετονίας Άντρις Μπέρζινς.

Στόχος του Λευκού Οίκου είναι να προειδοποιήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του στο άρθρο 5, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν βοήθεια σε οποιοδήποτε εξ αυτών δεχθεί επίθεση.

Το μήνυμα είναι σαφές: «Ούτε να σκέπτεσθε να αγγίξετε την Εσθονία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής όπως κάνατε με την Ουκρανία» συνόψισε πριν από την αναχώρηση ο Τσαρλς Κάπτσαν, ένας από τους συμβούλους του αμερικανού προέδρου.

Για τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Τάαβι Ρούιβας τα δεδομένα έχουν αλλάξει θεμελιωδώς στην Ευρώπη και η απάντηση της Δύσης πρέπει να είναι διαρκείας: «Δεν πρόκειται για μια κακοκαιρία, πρόκειται για μια κλιματική αλλαγή και η αντίδρασή μας πρέπει να έχει διάρκεια» είπε στους Financial Times.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό