Στην σκιά αιματηρών συγκρούσεων συνεχίζεται το δημοψήφισμα στην Αίγυπτο

09.38
Κάιρο
Μετά την αιματηρή πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος στην Αίγυπτο για τις συνταγματικές αλλαγές, με συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε έντεκα άτομα, η χώρα προσέρχεται για δεύτερη και τελευταία ημέρα στην κάλπη για να κυρώσει ή να απορρίψει τις τροποποιήσεις -και, έμμεσα, να δώσει ή όχι άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης στον στρατηγό αλ Σίσι. 

Η προσέλευση και η έκβαση του δημοψηφίσματος αναμένεται να καθορίσει εάν ο στρατηγός, η ισχυρότερη προσωπικότητα αυτήν την στιγμή στην Αίγυπτο, θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Με την ίδια τη διαδικασία του δημοψηφίσματος φάνηκε ο διχασμός στην Αίγυπτο: Από τη μία, στις ουρές που σχηματίζονταν στα εκλογικά τμήματα, ψηφοφόροι έρχονταν με αφίσες του στρατηγού αλ Σίσι και με τραγούδια για αυτόν και τον στρατό. 

Από την άλλη, υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας σε διάφορα περιφερειακά εκλογικά τμήματα, καίγοντας λάστιχα και ρίχνοντας μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικούς και στρατιώτες.

Την Τρίτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άτομα στις συγκρούσεις και τραυματίστηκαν 28, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης, έκρηξη είχε προκαλέσει ζημιές σε δικαστικό κτίριο στο Κάιρο, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Το κλίμα δείχνει καλύτερα η τεράστια κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας, με 160.000 στρρατιώτες και 200.000 αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί για προστασία των εκλογικών τμημάτων.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που ουσιαστικά έχουν εξοβελιστεί από την πολιτική σκηνή μετά την ανατροπή του Μόρσι, έχουν καλέσει σε μποίκοτάζ της κάλπης αντί για καταψήφιση των τροποποιήσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press