Στην τελική ευθεία για την ιστορική πανορθόδοξη σύνοδο – Πρωτοφανή τα μέτρα ασφαλείας

14.54

Τους παγκόσμιους προβολείς της δημοσιότητας θα συγκεντρώσει τον Ιούνιο η Κρήτη, κατά την διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου των Ορθόδοξων Εκκλησιών, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των νομών Χανίων και Ηρακλείου.
 
Οι προετοιμασίες για την ιστορική πανορθόδοξη σύνοδο βρίσκονται στην τελική ευθεία, ενώ με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν και οι εργασίες εξωραϊσμού των αύλειων χώρων της μονής Οδηγητρίας Γωνιάς στο Κολυμπάρι, που θα είναι το επίκεντρο της συνόδου.
 
Τα μέτρα ασφαλείας στην Κρήτη για τους προκαθήμενους των δεκατεσσάρων ορθόδοξων εκκλησιών, θα είναι πρωτοφανή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που σχεδιάζονται, αποτελεί η μετακίνηση των αποστολών από τα Χανιά στο Ηράκλειο, η οποία θα γίνει από αέρος και όχι οδικώς…

 
Αναλυτικότερα, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την ιστορική πανορθόδοξη σύνοδο που θα διεξαχθεί από τις 16 έως 26 Ιουνίου στην Κρήτη, μεταξύ των νομών Χανίων και Ηρακλείου. Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο των ορθόδοξων εκκλησιών μετά το σχίσμα του 1053 και μάλιστα χρειάστηκαν 40 χρόνια για να δοθεί η τελική έγκριση για την διεξαγωγή της!
 
Η ιστορική σύνοδος προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον. Σ’ αυτήν θα μετέχουν μεταξύ άλλων περισσότεροι από 400 επίσκοποι, που εκπροσωπούν πάνω από 300 εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς παγκοσμίως, αλλά και πλήθος δημοσιογράφων απ’ όλο τον κόσμο. Το επίκεντρο θα είναι η ορθόδοξη ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων.
 
Στην ιερά μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, στο Κολυμβάρι, που θα τελείται καθημερινά θεία λειτουργία κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι εργασίες για την διαμόρφωση των αύλειων χώρων βρίσκονται σε εξέλιξη.
 
 
Στη Σύνοδο συμμετέχουν 14 Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες: τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων,τα νεότερα Πατριαρχεία Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας, καθώς και οι Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδας, Αλβανίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας.
 
Οι προκαθήμενοι των ορθόδοξων εκκλησιών θα συζητήσουν θέματα όπως η αποστολή της ορθόδοξης εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, το μυστήριο του γάμου και κωλύματα γι' αυτόν, αλλά και οι σχέσεις της ορθοδόξου εκκλησίας προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο.
 
Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η παραίτηση ταυ μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ από την πανορθόδοξη σύνοδο, για λόγους συνειδήσεως, όπως ανέφερε.
 
Πάντως, τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται σε ήδη σε στενή συνεργασία με τις χώρες των ορθόδοξων εκκλησιών που θα μετέχουν στη σύνοδο.