Στην τελική φάση η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για την πολιτιστική ανάπτυξη των Δήμων Πλατανιά & Κισσάμου

08.35

 
Στην τελική του φάση εισέρχεται η διαδικασία εκπόνησης του Στρατηγικού Σχεδίου Πολιτιστικής Πολιτικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου,  το οποίο αποτελεί ένα πρότυπο σχεδιαστικό εγχείρημα – στη βάση της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί από το 2015 – μεταξύ των δύο ανωτέρω Δήμων, της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού, με σκοπό την ολοκληρωμένη καταγραφή και ανάλυση των πολιτιστικών πόρων των ανωτέρω περιοχών και την διαμόρφωση προτάσεων αξιοποίησης τους με όρους βιωσιμότητας.
 
Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίασε την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, στην οποία συμμετείχε και ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, η οποία και παρέλαβε το δεύτερο στάδιο της μελέτης του ερευνητικού έργου με τίτλο «Στρατηγικός Σχεδιασμός (Master Plan) Πολιτιστικής Πολιτικής & Βιώσιμης Ανάπτυξης Δήμων Κισσάμου και Πλατανιά» – το οποίο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους των ανωτέρω Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης – και στο οποίο περιλαμβάνονται οι προτάσεις δικτύωσης και τα σενάρια ανάδειξης των πολιτιστικών πόρων των περιοχών του Πλατανιά και της Κισσάμου. Στο πλαίσιο της ανωτέρω συνάντησης υπήρξε ταύτιση απόψεων των εμπλεκομένων μερών, για την προτεινόμενη χωρική διάρθρωση των πολιτιστικών πόρων της μελέτης όπως επίσης και για το τελικό σενάριο που προέκρινε η ερευνητική ομάδα.
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πλατανιά  κ. Γιάννης Μαλανδράκης αναφέρθηκε με πολύ θετικά λόγια στο αποτέλεσμα της έως σήμερα ερευνητικής δουλειάς τονίζοντας τη σημαντικότητα των πολιτιστικών πόρων για την τοπική ανάπτυξη ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική τη συνέργεια που έχει αναπτυχθεί με το Δήμο Κισσάμου και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, ΕΠΟΦΕΚ, κλπ) για την προώθηση της πολιτιστικής ταυτότητας των δύο περιοχών προσθέτοντας ότι «μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω συνεργασία και σε άλλα αναπτυξιακά – και όχι – μόνο ζητήματα των δύο Δήμων της πρώην επαρχίας Κισσάμου».
 
Τέλος σημειώνεται ότι στην συνάντηση το παρών έδωσαν επίσης ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πλατανιά κ. Γαβριήλ Κουρής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Στέλιος Κουνελάκης.