Στις 16.00 η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα

14.33
Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα επιδώσει ο Κάρολος Παπούλιας στις 15:30 στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται στις 16:00 να ορκιστεί πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου και να ανακοινώσει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μετά την συμφωνία με τους ΑΝΕΛ.
 
Νωρίτερα, στις 14.00, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, αντίκειμενο της συνάντησης στην Αρχιεπισκοπή είναι να μην υπάρξει θρησκευτική ορκωμοσία.
Κατόπιν της πρωϊνής του συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα»,
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ.Καμμένος, προσθέτοντας: «ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ορκωμοσία και θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης».
Ερωτηθείς για το ποια θέση θα έχει στην κυβέρνηση, ο κ.Καμμένος τόνισε ότι θα τα ανακοινώσει όλα ο πρωθυπουργός. Σε ερώτηση για το στόχο της νέας κυβέρνησης, ανέφερε ότι αυτός είναι οι Έλληνες να προχωρήσουμε ενωμένοι με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία, τη λειτουργία της δημοκρατίας και την τήρηση του Συντάγματος.
Μιλώντας λίγο αργότερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και παρέπεμψε στις επικείμενες ανακοινώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της συμφωνίας τους.
Σήμερα, στις 16.00 ο Π. Καμμένος θα συναντηθεί και εκείνος με τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ αύριο το πρωί θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Ανακοινώνεται η κυβέρνηση
Το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά την συμφωνία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αποτελούν σταυρόλεξο για καλούς λύτες, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δεσμευτεί για ολιγομελές Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα προκύψει με τη συγχώνευση ή κατάργηση υπουργείων.
Πάντως, όλα δείχνουν ότι μία θέση στην κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, πιθανόν ως υπουργός Επικρατείας ή με άλλη ιδιότητα, μη υπουργική αλλά πάντως επιτελική.
Ο Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος και ότι θα έχει μία θέση με επιτελικό ρόλο στο γραφείο του πρωθυπουργού. Πάντως, δεν αποκλείεται δίπλα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να οριστεί ακόμη ένας δημοσιογράφος (ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Φίλη και του Νίκου Ξυδάκη).
Ο Γιάννης Δραγασάκης αναμένεται να είναι ο γενικός συντονιστής στα θέματα οικονομίας -θα έχει τη θέση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης- και ταυτόχρονα θα είναι ο βασικός «διαπραγματευτής» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το χρέος. Δίπλα στον Γιάννη Δραγασάκη θα είναι ο Γιώργος Σταθάκης -στον τομέα Ανάπτυξης και υποδομών-, στο Εθνικής Οικονομίας ο Γ. Βαρουφάκης και στο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ακούγεται και το όνομα του Γ. Σακελλαρίδη.

ethnos.gr