Στο 70% των καταγγελιών για επικίνδυνα κτίρια δεν υπάρχουν οι ιδιοκτήτες” – Τι λέει ο Αντιδήμαρχος Νίκος Χαζιράκης

16.34

Πόσα κτίρια στα Χανιά δεν παρουσιάζουν αυτήν την εικόνα; Με γκρεμισμένους τοίχους και ετοιμόρροπα μπαλκόνια. Ο άδικος χαμός του 22χρονου Νίκου Μπιτσάκη στη Λάρισα, έφερε στην επικαιρότητα την κατάσταση που παρουσιάζουν τα παλιά κτίρια αλλά και τις ενέργειες που κάνουν τόσο οι ιδιώτες όσο και οι Δήμοι για την προστασία των ανυποψίαστων πολιτών που διέρχονται από τους κοινόχρηστους χώρους. Στην Πολεοδομία του Δήμου Χανίων κατατίθενται κάθε χρόνο περίπου 30 αναφορές από πολίτες που καταγγέλλουν ετοιμόρροπα κτίρια ή τμήματα τους, ως επικίνδυνα.

Στην υπηρεσία υπάρχει κάθε χρόνο εργολαβία ύψους περίπου 100.000 ευρώ για να γίνονται από τον Δήμο οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των πολιτών από την κατάρρευση δομικών υλικών.

Ότι ενέργειες κάνει η πολεοδομία χρεώνονται στον ιδιώτη ενώ σύμφωνα με τον κ. Χαζιράκη το δύσκολο είναι να βρεθεί ο ιδιοκτήτης καθώς στην πλειοψηφία τους, σε ποσοστό 70%,  τα κτίρια που παρουσιάζουν επικίνδυνη εικόνα ανήκουν είτε σε πολλούς κληρονόμους είτε σε μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού.

Το πρόβλημα στα Χανιά είναι εκτεταμένο σημειώνει ο κ. Χαζιράκης καθώς πολλά κτήρια χρονολογούνται κοντά στο 1.900.