Στο επίκεντρο του Brussels Group ΦΠΑ και ασφαλιστικό

09.38
Να καλύψει το 50% του δημοσιονομικού κενού του 2015, ύψους 4 δισ. ευρώ, με παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και στο ασφαλιστικό ζητούν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ από την ελληνική κυβέρνηση.
 
Οι θεσμοί φέρονται να δέχονται ένα πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 ύψους 1% ώς 1,5% του ΑΕΠ, αντί για 3% που ήταν ο αρχικός στόχος του προγράμματος, αλλά προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η ελληνική κυβέρνηση να κομίσει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.
 
Συγκεκριμένα, οι θεσμοί ζητούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ να αυξηθούν από το 8% του ΑΕΠ σήμερα (14,1 δισ. ευρώ) στο 9% του ΑΕΠ (16 δισ. ευρώ), με πλήρη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων.
 
Πρόσθετα ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε η συνολική ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη από 27,73 δισ. ευρώ σήμερα (15,5% του ΑΕΠ) να υποχωρήσει σταδιακά κοντά στο 14% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020.
 
Οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί και επί συγκεκριμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ώστε να καταστεί δυνατόν να προσδιορισθούν με ακρίβεια οι χρησμοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα έτη.
 
Το Brussels Group που συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, επί βελγικού εδάφους θα έχει ορίζοντα έως τις αρχές Ιουνίου για να έλθει σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών στελεχών. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το τι θα ισχύσει με το χρονικό ορόσημο της 5ης Ιουνίου, όταν και θα πρέπει να καταβληθούν 305 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει ήδη διασφαλίσει τα χρήματα για τη δόση του ΔΝΤ της 5ης Ιουνίου, ενώ κινείται και για την εξεύρεση των 335 εκατ. ευρώ της δόσης της 12ης Ιουνίου.
 
Ωστόσο, το εάν το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων έως τις αρχές Ιουνίου. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, δεν θα είχε νόημα να καταβληθεί η πρώτη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 305 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά το Δημόσιο να μην μπορέσει έως τις 19 Ιουνίου να εξοφλήσει το σύνολο των καταβολών του Ιουνίου προς το Ταμείο ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
 
Η κυβερνητική τοποθέτηση συμπίπτει με τη δήλωση, την Τρίτη, ευρωπαίου αξιωματούχου πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει να αποπληρώσει την 5η Ιουνίου την δόση του δανείου που έχει λάβει από το ΔΝΤ, εάν ομαδοποιήσει όλα τα ποσά που εκκρεμούν να αποπληρωθούν στο ΔΝΤ εντός του Ιουνίου και τα καταβάλει στα τέλη του μήνα (για την ακρίβεια στις 19 Ιουνίου).

Newsroom ΔΟΛ