Στο φως η κρυφή βεντέτα: Οι Κλίντον εναντίον των Ομπάμα

12.00

«Μισώ αυτόν τον άνθρωπο περισσότερο από κάθε άλλον που έχω γνωρίσει, πιο πολύ από κάθε άλλον που έχει ζήσει ποτέ», παρουσιάζεται να λέει ο Μπιλ Κλίντον πνέοντας μένεα κατά του… Μπαράκ Ομπάμα.

Ναι, ο Κλίντον μισεί τον Ομπάμα πιο πολύ κι από τον… Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η εν λόγω σκηνή προέρχεται από το νέο βιβλίο του Αμερικανού δημοσιογράφου Εντουαρντ Κλάιν, ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε και έρχεται να ρίξει φως στην κρυφή βεντέτα μεταξύ Ομπάμα και Κλίντον.

Οι δύο οικογένειες φαινομενικά ανήκουν στο ίδιο πολιτικό στρατόπεδο, αυτό των Δημοκρατικών, και στην ίδια κλάση, αυτή των πανίσχυρων. Εχουν συνυπάρξει πολιτικά και ανταλλάξει δημοσίως δηλώσεις αμοιβαίας στήριξης. Παρασκηνιακά, ωστόσο, η σχέση τους χαρακτηρίζεται από καχυποψία και φθόνο που φθάνει στο… μίσος.

Αυτό υποστηρίζει ο Εντουαρντ Κλάιν στο νέο του βιβλίο με τον τίτλο «Blood Feud: the Clintons vs. the Obamas» («Βεντέτα: οι Κλίντον εναντίον των Ομπάμα»). Καταξιωμένος δημοσιογράφος (για χρόνια διευθυντής του κυριακάτικου περιοδικού των New York Times) και συγγραφέας πολλών μπεστ-σέλερ, ο 77χρονος Κλάιν παρουσιάζει τους Κλίντον και Ομπάμα περίπου σαν τους Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες της αμερικανικής πολιτικής.

Ο Μπιλ εμφανίζεται να «μισεί» τον Μπαράκ, ο Μπαράκ να αγνοεί τον Μπιλ όταν μιλάει, και η Μισέλ να κοροϊδεύει τη Χίλαρι παρομοιάζοντάς τη με… αφρικανική αντιλόπη.

Διαμάχη από το 2008
Η κόντρα ξεκινάει το 2008, χρονιά κατά την οποία ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον ήρθαν αντιμέτωποι για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι Κλίντον θεωρούν πως τότε οι Ομπάμα τούς είχαν συκοφαντήσει ως «ρατσιστές» και το κρατούν μανιάτικο.

«Μισώ αυτό τον άνθρωπο περισσότερο από κάθε άλλον που έχω γνωρίσει», φέρεται να λέει ο Μπιλ το 2008. Ωστόσο, τα αισθήματα μάλλον είναι αμοιβαία, καθώς και η Μισέλ παρουσιάζεται να κάθεται τα βράδια με τη στενή της σύμβουλο Βάλερι Τζάρετ και να διασκεδάζει… κοροϊδεύοντας τη Χίλαρι, την οποία αποκαλεί «χίλντεμπιστ» (εκ του «βίλντεμπιστ», που είναι είδος κακομούτσουνης αντιλόπης, το γνωστό και ως γκνου).

Σε πολιτικό επίπεδο ωστόσο είναι γεγονός πως οι δύο οικογένειες εμφανίστηκαν να αλληλοστηρίζονται. Ο Ομπάμα έκανε τη Χίλαρι υπουργό Εξωτερικών, ο Μπιλ στήριξε τη δεύτερη προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα το 2012, και τώρα ο Ομπάμα φέρεται να στηρίζει μια προεδρική υποψηφιότητα Κλίντον για το 2016. Πρόκειται για κινήσεις σκοπιμότητας, υποστηρίζει από την πλευρά του ο Κλάιν, ο οποίος επιλέγει να εστιάσει στη… χολή πίσω από τις φιλοφρονήσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Σεπτεμβρίου 2011, όταν οι Μπαράκ και Μπιλ έπαιξαν μαζί γκολφ… πλούσιο σε σπόντες. Ενοχλημένος από τον τρόπο με τον οποίο του μιλάει ο Ομπάμα («δεν τον αντέχω», φέρεται να λέει), ο Μπιλ δεν παρέλειψε να θυμίσει στον συμπαίκτη του πως όταν ήταν εκείνος στον Λευκό Οίκο η οικονομία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, και πως η Χίλαρι έχει περισσότερα προσόντα από κάθε άλλον για να γίνει πρόεδρος το 2016 λόγω της μακράς εμπειρίας της στην πολιτική. «Ξέρεις κάτι, και η Μισέλ θα ήταν σπουδαία προεδρική υποψήφια», ήταν η απάντηση του Ομπάμα που έστειλε τον Μπιλ στα κεραμίδια.

Κατά τα λοιπά, το βιβλίο βρίθει «αμφιλεγόμενων» αποκαλύψεων: ότι ο Ομπάμα «παγίδευσε» τη Χίλαρι αναγκάζοντάς τη να φορτωθεί όλη την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη το 2012, ότι η Οπρα Γουίνφρι προτιμάει για παρέα τη Χίλαρι από τη Μισέλ, ότι τα προβλήματα υγείας της Χίλαρι είναι σοβαρότερα από ό,τι λέγεται (διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να πάθει έμφραγμα), ότι ο Ομπάμα θα στηρίξει τον Μπάιντεν ή κάποιον άλλο νεότερο υποψήφιο για την προεδρία το 2016, και ότι και τα δύο ανδρόγυνα κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ