Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο στο τρίγωνο Αθήνα – Μόσχα – Σκόπια

07.24

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει πλέον βάλει πλώρη για το επικείμενο δημοψήφισμα, "κλειδώνοντας" τις λεπτομέρειες της διεξαγωγής του. Επιθυμώντας να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό- όλα συνηγορούν για τις 7 Οκτωβρίου- συγκάλεσε διευρυμένη σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων σε επίπεδο αρχηγών. Στόχος να βρεθεί κάποιο στοιχειώδες κοινό έδαφος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας. Ο μεγάλος απών, όμως, ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του VMRO DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Αποχώρησε από τη σύσκεψη σχεδόν μία ώρα μετά την έναρξή της. Η ένστασή του συνδεόταν με το γεγονός ότι επρόκειτο για διευρυμένη συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που έχουν τουλάχιστον δύο βουλευτές. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την συμπεριφορά του «επιπόλαια, ανεύθυνη και προσβλητική για όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της πΓΔΜ». Ακόμα και χωρίς αυτόν, όμως, κατέληξαν στην διατύπωση της ερώτησης στο δημοψήφισμα η οποία θα είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;» Όπως ήταν αναμενόμενο θέτει το δίλημμα στους συμπατριώτες του, συνδέοντας άμεσα τον «Ναι» με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα το μεσημέρι συγκαλείται και δεύτερη συνάντηση, στην οποία ο Ζάεφ προσκάλεσε τον Μίτσκοσκι, ο οποίος ήταν αυτός που ζήτησε νέα σύσκεψη, στην παραδοσιακή μορφή της. Με τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας. «Θα έχει ακόμη μια ευκαιρία να αποδείξει εάν είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο Ζάεφ, συμφωνώντας με το αίτημά του. 
Τα εμπόδια, όμως, που καλείται να υπερβεί ο σκοπιανός πρωθυπουργός είναι ακόμα πολλά. Ο καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έχει κολλήσει εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση για την εκλογή των νέων μελών της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (SEC). «Περιμένω να καθοριστεί το θέμα του δημοψηφίσματος, δηλαδή η ημερομηνία, το πως θα διατυπωθεί το ερώτημα, ο χαρακτήρας του και η Κρατική Εκλογική Επιτροπή που θα το αναλάβει, όπως και ότι άλλο σχετίζεται με αυτό. Περιμένω όλοι μας να επιδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και πως όλοι μας επιθυμούμε να προσφέρουμε ένα μέλλον στη Μακεδονία και στους πολίτες της», δήλωσε ο Ζάεφ. Στην πραγματικότητα, η χώρα δεν διαθέτει Εκλογική Επιτροπή από τα τέλη 2017. Έτσι η κυβέρνηση ενέκρινε τροποποιήσεις προτείνοντας την εκλογή των μελών της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής με απλή πλειοψηφία 61 ψήφων στο Κοινοβούλιο και όχι με ειδική πλειοψηφία 81 ψήφων. Από την πλευρά του το VMRO-DPMNE αντιδρά στην εκλογή της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, ο Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμα μέτωπο, αυτό με τη Ρωσία. Μετά τις καταγγελίες του ότι Έλληνες επιχειρηματίες που διάκεινται ευνοϊκά προς τη Ρωσία επιχείρησαν να υποκινήσουν βίαιες ενέργειες στην πΓΜΔ για να υπονομεύσουν τη συμφωνία για το ονοματολογικό, η Πρεσβεία της Ρωσίας στα Σκόπια αντέδρασε έντονα. Σε ανακοίνωση της έκανε λόγο για «εικασίες Ζάεφ και αντιπαραγωγικές και ανεύθυνες προσπάθειες που έχουν στόχο να εκφοβίσουν τους πολίτες με μια πλασματική ρωσική απειλή». Ο Ζάεφ δεν φαίνεται να αλλάζει τροπάρι, καθώς επανήλθε, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη οι αρχές της πΓΔΜ να υποβάλλουν έγγραφα στις ελληνικές Αρχές που επιθυμούν να διεξάγουν έρευνες σχετικά με τα όσα είχε καταγγείλει ο ίδιος προ ημερών. «Αυτές οι καταθέσεις δόθηκαν μετά τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών μπροστά στο Κοινοβούλιο. Σχολιάζω αυτό ώστε να στείλω ένα μήνυμα ότι πρέπει να οικοδομούνται φιλίες και να μην δημιουργούνται λόγοι εχθρότητας. Η πΓΔΜ έχει ήδη επιδείξει ένα παράδειγμα οικοδόμησης καλών σχέσεων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλες τις χώρες, και αυτό περιλαμβάνει και τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε.

Ακόμα μεγαλύτερη ένταση, όμως, χαρακτηρίζει πλέον και τις ελληνορωσικές σχέσεις. Από μέρα σε μέρα, μάλιστα, αναμένονται τα διπλωματικά αντίποινα στην απέλαση διπλωματών από την Ελλάδα. «Η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα θα έχει συνέπειες», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της εκπροσώπου του Ζαχάροβα. Η τελευταία έκανε λόγο για απόφαση που ελήφθη κατόπιν πιέσεων χωρίς ωστόσο να κατονομάσει ποιοι ήταν εκείνοι που προχώρησαν σε αυτές τις πιέσεις. Με τούτα και με κείνα φαίνεται να ακυρώνεται και η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, η οποία είχε προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο. 

Άμεση ήταν πάντως και η απάντηση του ΥΠΕΞ. «Οι δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική» ανέφερε το ελληνικό υπουργείο. «Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους. Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

Πηγή Protothema.gr