Στο λιμάνι του Πρίντιζι φτάνει το Norman Atlantic

10.02
Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Πρίντιζι το πλοίο Norman Atlantic, η ρυμούλκηση του οποίου ξεκίνησε στις 18:15 της Πέμπτης. Το πλοίο θα ερευνηθεί εξονυχιστικά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν σε κάποιους από του χώρους του βρίσκονται άτομα που θεωρούνται αγνοούμενα, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η έρευνα των πραγματογνωμόνων για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το γκαραζ.
 
Αναφορές θέλουν επίσης την εισαγγελία του Μπάρι να διερευνά εάν στοιχειοθετείται ευθύνη και μελών του πληρώματος -όπως τουλάχιστον μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ansa επικαλούμενο δικαστικές πηγές. Μέχρι στιγμής, στο στόχαστρο της έρευνας έχουν βρεθεί ο πλοίαρχος και ο πλοιοκτήτης (αμφότεροι Ιταλοί).
 
Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς οι συγγενείς του Γιώργου Δούλη που είχε αρχικά ανακοινωθεί ως νεκρός ενημερώθηκαν πως θεωρείται αγνοούμενος. Έτσι, με βάση τα νεώτερα στοιχεία, οι επίσημα ταυτοποιημένοι Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους στο ναυτικό δυστύχημα είναι δύο και οι έλληνες αγνοούμενοι δέκα.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού, «με επίσημο έγγραφό του που απέστειλε εκ νέου το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ρώμης (RCC ROMΑ) προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, γνωστοποιείται ότι λόγω λανθασμένης πιστοποίησης εκ μέρους των αρμόδιων Ιταλικών Αρχών, ο Δούλης Γεώργιος δεν είναι θανών, αλλά συγκαταλέγεται στη λίστα επιβατών, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση επί του παρόντος».
 
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη δυσφορία αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος που χειρίζονται την υπόθεση καθώς όπως έλεγαν «δεν γίνεται να παίζουν με την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων. Δεν γίνεται τη μια να λέμε στην οικογένεια ότι ο άνθρωπος τους είναι νεκρός και μετά αγνοούμενος».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο των ιταλικών αρχών στην αγγλική γλώσσα σημειώνεται η έκφραση «by mistake» σχετικά με την αρχική ενημέρωση πως ο Γ. Δούλης είναι νεκρός.
 
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές της εβδομάδας ο γιος του Γ.Δούλη είχε μεταβεί στην Ιταλία και δεν είχε αναγνωρίσει σε κάποιες από τις σορούς που του είχαν δείξει τον πατέρα του. 
 
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ιταλία ενημέρωσαν τους συγγενείς ενός Έλληνα που φέρεται να είναι αγνοούμενος, να μεταβεί έως το Σάββατο στη γειτονική χώρα, για αναγνώριση σορού. Εφόσον ταυτοποιηθεί η σορός, θα πρόκειται για τον τρίτο Έλληνα νεκρό.
 
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, και άλλοι συγγενείς αγνοουμένων αναμένεται να μεταβούν στην γειτονική χώρα, προκειμένου να αναζητήσουν σε νοσοκομεία τους ανθρώπους τους.
 
Τέλος, εντολή στις κατά τόπους λιμενικές αρχές της χώρας να παρασχεθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση προς τους συγγενείς των επιβατών που μπορεί να αφορούν μετακινήσεις ή διαμονή, έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο υπουργός ζήτησε επίσης οι διαδικασίες εξυπηρέτησης των συγγενών να γίνονται με γρήγορους ρυθμούς και να δοθεί οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκόλυνση.
 
Newsroom ΔΟΛ