Στο Νοσοκομείο Χανίων τρία άτομα που τραυματίστηκαν στα χιόνια στον Ομαλό

16.05

Στο Νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκαν αργά το μεσημέρι, ο Αμερικανός ο οποίος εργάζεται στην Νατοϊκή Βάση της Σούδας, αλλά και το ζευγάρι που τραυματίστηκε σε διαφορετικά σημεία το πρωί στον Ομαλό.

Το πρώτο τηλεφώνημα που σήμανε συναγερμό στις αρχές περίπου στις 10 το πρωί, έγινε από τον ίδιο τον Αμερικανό, ο οποίος βρισκόταν για πεζοπορία στον Ομαλό με μεγάλη παρέα και αποφάσισε να πάει μια βόλτα στο χιονισμένο μονοπάτι που οδηγεί στον Γκίγκιλο. Ο Αμερικανός όμως δεν ακολούθησε το μονοπάτι και γλίστρησε από το χιόνι που είχε παγώσει με αποτέλεσμα να χτυπήσει στα πλευρά και τον ώμο του.

Για καλή του τύχη, στην περιοχή βρίσκονταν η ομάδα του Σώματος Σαμαρειτών Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι έφεραν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Λίγη ώρα αργότερα έφτασαν στο σημείο όπου βρισκόταν τραυματισμένος ο Αμερικανός και αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες λόγω υποθερμίας τον μετέφεραν με ειδικό φορείο και σχοινιά σε απόσταση 30 μέτρων ύψους πίσω στο μονοπάτι.

Όσο αυτή η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη ένα δεύτερο τηλεφώνημα κινητοποίησε τους πυροσβέστες οι οποίοι είχαν σπεύσει στο μεταξύ, στον Ομαλό. Ένα ζευγάρι που έκανε πεζοπορία στο δρόμο για το καταφύγιο της περιοχής, άγνωστο πως γλίστρησε στον πάγο και έπεσε σε απόκρυμνη πλαγιά.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο και τους απεγκλωβίσουν. Πρόκειται για μια 50χρονη και έναν 45χρονο ο οποίος μάλιστα στην προσπάθεια του να κρατηθεί στον πάγο έχασε κάποια νύχια από τα δάχτυλα του.

Οι εθελοντές Σαμαρείτες που έσπευσαν με τη σειρά τους στο σημείο, τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες καθώς είχαν τραυματιστεί και οι δύο στο κεφάλι. Στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Μουσείο για τον Ομαλό Χανίων, από όπου τους παρέλαβε ασθενοφόρο για να τους μεταφέρει στο Νοσοκομείο Χανίων. 

Οι Αρχές κάνουν έκκληση στους πολίτες που επιθυμούν να απολαύσουν το χιονεσμένο τοπίο να μην ανεβαίνουν σε πλαγιές χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό, παρεκκλίνοντας των μονοπατιών. Καλό θα ήταν παράλληλα να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Τα χιόνια θα παραμείνουν για τουλάχιστον δύο μήνες στα βουνά…

Ρεπορτάζ: Ευτυχία Πενταράκη
Φωτογραφίες : Εθελοντές Σαμαρείτες Χανίων