Στο στόχαστρο οι μπίζνες των τζιχαντιστών

09.44
Ο πραγματικός «θεός» που βρίσκεται πίσω από την επέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ είναι το χρήμα.
 
Η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο έχει έσοδα που ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια δολάρια ημερησίως, όμως το μεγαλύτερο οικονομικό της χαρτί -το πετρέλαιο- αποδεικνύεται και ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας που συνθέτει τη δύναμή της.
Μόνο ο «μαύρος χρυσός» από τις πετρελαιοπηγές που έχουν καταλάβει οι σουνίτες τζιχαντιστές αποφέρει ημερήσια έσοδα ενός εκατομμυρίου δολαρίων στα ταμεία του «χαλιφάτου», ενώ ακόμη σημαντικότερες από τις πετρελαιοπηγές είναι τα διυλιστήρια που μετατρέπουν το πετρέλαιο σε βενζίνη και ντίζελ, που προωθούνται με τη σειρά τους στα γειτονικά κράτη μέσω Σύρων, Κούρδων, Τούρκων και Ιρακινών λαθρεμπόρων.
Και παρότι μόνο το ένα πέμπτο των 400 πετρελαιοπηγών σε Συρία και Ιράκ είναι εκμεταλλεύσιμες από το ΙΚ, υπάρχουν ημέρες που η οργάνωση παράγει 385.000 βαρέλια. Ομως μετά την άνοδο έρχεται η πτώση και αναλυτές υποστηρίζουν τώρα ότι το «χαλιφάτο» έχει φτάσει στο ζενίθ του.
O εικονιζόμενος τζιχαντιστής από το βίντεο φρίκης φέρεται να είναι ο Μαξίμ Οσάρ, Γάλλος πολίτης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών

O εικονιζόμενος τζιχαντιστής από το βίντεο φρίκης φέρεται να είναι ο Μαξίμ Οσάρ, Γάλλος πολίτης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών

Εκτός από τις στρατηγικής σημασίας επιτυχίες του ιρακινού στρατού με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ΙΚ -την περασμένη Παρασκευή ανακατέλαβε το διυλιστήριο της πόλης Μπαϊτζί που ήλεγχαν οι τζιχαντιστές-, υπάρχει ακόμα ένας λόγος για τον οποίο οι «business» πετρελαίου της οργάνωσης μπαίνουν σε τροχιά πτώσης.

Με τη διεθνή κοινότητα να ετοιμάζεται να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στους χρηματοδότες του Ισλαμικού Κράτους, η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση «Counterterrorism Project» κατάφερε ύστερα από εκτεταμένη έρευνα να εντοπίσει δεκάδες επιχειρηματίες που διευκολύνουν τον αυτοαποκαλούμενο «χαλίφη» αλ Μπαγκντάντι στο λαθρεμπόριο πετρελαίου και πρόκειται να δημοσιοποιήσει την εν λόγω λίστα.
Aπαγωγές – λεηλασίες
Εκτός από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, το ΙΚ έχει και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Λύτρα, εκβιασμοί, λεηλασίες εκκλησιών και αρχαιολογικών χώρων που πλημμύρισαν τη «μαύρη αγορά» με τεχνουργήματα, πώληση νεαρών κοριτσιών της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι σε σκλαβοπάζαρα και οίκους ανοχής, όλα αποφέρουν σημαντικά έσοδα στην οργάνωση. Επίσης ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μόνο οι ληστείες τραπεζών ιρακινών και συριακών πόλεων έβαλαν στα ταμεία της έως 1,5 δισ. δολάρια.
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί ακόμα μία πηγή χρηματοδότησης που σύντομα πρόκειται να «κοπεί»: οι «χορηγίες» από εταιρείες και εκατομμυριούχους -κυρίως από Κατάρ, Σαουδική Αραβία- και μουσουλμανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις-βιτρίνα που χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος.
Ο ΟΗΕ εργάζεται για την αποκάλυψη των ροών χρηματοδότησης της οργάνωσης, με στόχο να κλονίσει τα οικονομικά της θεμέλια και μια ομάδα ειδικών, που περιλαμβάνει άτομα που είχαν ασχοληθεί και με τις κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ετοιμάζει αυστηρές κυρώσεις εναντίον των χορηγών του ΙΚ.
Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ θα υποστούν «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, ενώ στο στόχαστρο θα βρεθούν και νόμιμοι συνεργάτες των μεσαζόντων του ΙΚ.
Στον «προϋπολογισμό» του ΙΚ πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι διόλου ευκαταφρόνητες δαπάνες για τη συντήρηση της «πολεμικής μηχανής» του. Τεράστιο ποσό χρειάζεται για όπλα, ενώ μόνο το κόστος συντήρησης καθενός από τους 40.000 μαχητές του ανέρχεται σε περίπου 600 ευρώ ημερησίως.
Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία, την απόγνωση στην οποία βρίσκεται το ΙΚ προδίδει για πολλούς ακόμα και το τελευταίο βίντεο αποκεφαλισμού Αμερικανού πολίτη που έδωσε στη δημοσιότητα.
Το γεγονός ότι πρόκειται για το πιο πιο φρικιαστικό βίντεο που έχουν ανεβάσει δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, την απελπισία τους, ενώ βρίσκονται υπό πολιορκία. Αλλά και το γεγονός ότι διαφέρει από τα προηγούμενα βίντεο και δεν περιλαμβάνει προαναγγελία για τον επόμενο αποκεφαλισμό είναι ένδειξη «προχειρότητας».
 
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ – ETHNOS.GR