Στο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών οι ιδιοκτήτες που έχουν διαμάχη με το Δημόσιο

16.31

Συστήθηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών, Δασικών, Χορτολιβαδικών και Βραχωδών  Εκτάσεων. Το(ΣΙΔΧΒΕ) δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης που σημαίνει ότι πλέον οι διαμάχες με το Δημόσιο θα περάσουν στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου αντί της πολυετούς διαμάχης στις δικαστικές αίθουσες.

Πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη μπορούν με αίτηση τους να ζητήσουν να αναγνωρισθούν τα δικαιώματα τους στα ακίνητα αυτά, εφόσον κατά την ανάρτηση τους στους Δασικούς χάρτες φαίνονται δασικά ή χορτολιβαδικά, δηλαδή με χαρακτηρισμούς στους οποίους το Ελληνικό Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα και αμφισβητεί την κυριότητα τους.

Οι αντιδικίες ιδιοκτησίας αφορούν σε εκατοντάδες Κρητικούς οι οποίοι έχουν συμβόλαια μέχρι την 1η Ιουλίου του 2001  και δεν αφορά εκείνους που δεν κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας οι οποίοι θα πρέπει και πάλι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αποδείξουν ότι η περιουσία τους τους ανήκει και δεν είναι του δημοσίου.

Το θετικό σημειώνει ο κ. Πραματευτάκης είναι ότι στη διαδικασία αυτή δεν είναι οι ιδιοκτήτες που θα πρέπει να αποδείξουν την περιουσία τους, αλλά το δημόσιο θα πρέπει να αποδείξει στο συμβούλιο ότι του ανήκουν οι προς αντιδικία εκτάσεις.

Η αίτηση ενώπιον του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας γίνεται από τους ιδιοκτήτες ανεξαρτήτως αν έχουν υποβάλλει ή όχι αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη και είναι πολύ σημαντική για την αναγνώριση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας τους ανεξαρτήτως του χαρακτήρα του ακινήτου τους (δασικό, χορτολιβαδικό, γεωργικό κλπ).

Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται έκθεση τίτλων που συντάσσει Δικηγόρος και τοπογραφικό του ακινήτου από μηχανικό.