Στόχος και των τριών θεσμών να βοηθήσουν την Ελλάδα

09.14
Απαντώντας εμμέσως στις προχθεσινές αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και εταίρων δεν οδηγούνται σε αίσια έκβαση λόγω «αδυναμίας συνεννόησης ανάμεσα στους θεσμούς», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έσπευσαν χθες να προβούν σε κοινή δήλωση.
Οι τρεις θεσμοί επισημαίνουν ότι «έχουν κοινό στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη». Επιχειρώντας δε να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, στην κοινή τους δήλωση τονίζουν ότι «συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν συγκεκριμένη πρόοδο ως τις 11 Μαΐου».
Η κοινή αυτή δήλωση αιφνιδίασε, μάλιστα, καθώς λίγο πριν, ευρωπαϊκές πηγές άφηναν αιχμές κατά της «εμμονής» του ΔΝΤ στο θέμα του Ασφαλιστικού. Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ. Ωστόσο, σημείωσε ότι ευελπιστεί πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική, υπενθυμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι το θέμα του Ασφαλιστικού μπορεί να μετατεθεί για τον Ιούνιο, με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και με τη διευθέτηση μιας νέας συμφωνίας για την «επόμενη ημέρα». Ομως το ΔΝΤ είναι ανένδοτο, καθώς το Ασφαλιστικό συνδέεται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πάντως, πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η χθεσινή παρέμβαση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει αποδέκτη το ΔΝΤ, το οποίο εμμέσως καλείται να επιδείξει ευελιξία για να υπάρξει συμβιβασμός. Αλλωστε και στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει υποχωρήσει στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Πρόοδος και σύγκλιση
Εξάλλου, κοινοτικές πηγές καλλιεργούσαν χθες κλίμα αισιοδοξίας και προόδου για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels Group, οι οποίες συνεχίζονται σήμερα και πιθανότατα και αύριο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει πρόοδος και σύγκλιση απόψεων σε αρκετούς τομείς της διαπραγμάτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ποτήρι είναι μισογεμάτο» και ότι «τα πράγματα προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση».
Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ (με πιθανότερο σενάριο τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ), στον τομέα της ενέργειας και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ κοντά σε συμφωνία, έλεγαν, βρίσκεται και το θέμα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Αναγνώριζαν, ωστόσο, ότι οι διαφορές σε γενικές γραμμές παραμένουν στο θέμα του Ασφαλιστικού, της αγοράς εργασίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Παράλληλα, κοινοτικός αξιωματούχος εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι θα σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποτιμήσουν θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και με κοινή τους δήλωση.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να γίνει κάποιο άνοιγμα γραμμής χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία, είτε μέσω της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ είτε με την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs), τα οποία ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ.
Την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε, άλλωστε, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ότι υπάρχουν «πιο θετικές προοπτικές για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία απ' ό,τι τις τελευταίες εβδομάδες». Ωστόσο και οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι δεν αναμένεται συμφωνία κατά την προσεχή σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.
ΜΑΡΙΑ ΑΡΩΝΗ – ethnos.gr