Στους 10 έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο ανοιχτά της Κρήτης

08.04

Δείτε τη τελευταία ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Συνέχεια ενημέρωσης:

Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό αγνοουμένων αλλοδαπών, που έλαβε χώρα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από τις πρωινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή εβδομήντα πέντε (75) ν.μ. νότια Καλών Λιμένων ν. Κρήτης, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. , γνωρίζεται ότιδιακόσιοι είκοσι ένας (221) αλλοδαποί και μία (01) σορός αφού περισυνελέγησαν, μεταφέρονται από Δεξαμενόπλοιο σημαίας Νορβηγίας στο λιμένα AugustaΙταλίας, όπου το εν λόγω πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει περί ώρα 20:00 σήμερα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση μεταφοράς των ενενήντα επτά (97) υπολοίπων διασωθέντων καθώς και των εννιά (09) σορών, με ρυμουλκό πλοίο, Πολεμικό πλοίο και σκάφη του Αιγυπτιακού Ναυτικού και Ακτοφυλακής.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με πληροφορίες των διασωθέντων ναυαγών, οι ανωτέρω επιβιβάστηκαν από ακτές της Αιγύπτου και ο συνολικός αριθμός τους ήταν περί τους τριακόσιους πενήντα (350).

Τέλος από βραδυνές ώρες χθες, τον συντονισμό της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης έχει αναλάβει το αντίστοιχο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης των Αιγυπτιακών Αρχών.  
 

Δε θα φιλοξενηθούν στην Κρήτη, τελικά, οι μετανάστες και πρόσφυγες που το πρωί ναυάγησαν στα ανοιχτά της Κρήτης σε θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου.

Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό αγνοουμένων αλλοδαπών, που λαμβάνει χώρα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από τις πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή εβδομήντα πέντε  ν.μ. νότια Καλών Λιμένων ν. Κρήτης, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί τριακόσιοι σαράντα  αλλοδαποί, ενώ έχουν ανασυρθεί εννέα  σοροί.

75 μετανάστες και δύο σοροί μεταφέρονται στην Αίγυπτο, 16 στην Τουρκία και 7 στη Μάλτα, ενώ στην Ιταλία μεταφέρονται 242 διασωθέντες μετανάστες και η σορός του ενός από τους 9 που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο στα νότια της Κρήτης.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται στην περιοχή με τρία (03) παραπλέοντα πλοία, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Αρχικά ενημερώθηκε η ιταλική ακτοφυλακή και στην συνέχεια το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν τέσσερα παραπλέοντα σκάφη, ενώ στο σημείο κατευθύνονται δύο σκάφη του Λιμενικού, αεροσκάφος του Λιμενικού και ένα Super Puma.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα στη θαλάσσια περιοχή 75 ναυτικών μιλίων νότια των Καλών Λιμένων στην Κρήτη και οι καιρικές συνθήκες είναι καλές (4-5 μποφόρ).

Οι πρόσφυγες πιθανόν να είχαν ξεκινήσει από τη βόρεια Αφρική με προορισμό την Ιταλία.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το που θα φιλοξενηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πάνω από 220 πρόσφυγες έχουν αφιχθεί στην Κρήτη.

Μετά το σφράγισμα του Αιγαίου, τα κυκλώματα διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, κυρίως προς Ιταλία, με αποτέλεσμα κάποια σκάφη να καταλήγουν στην Κρήτη, όπου όμως δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, πρόβλεψη και υποδομή.

in