Στους 159 ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στη Ν.Κορέα

09.34
Σεούλ, Νότια Κορέα
Στους 159 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από το νοτιοκορεάτικο πλοίο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, ακόμα 143 άνθρωποι αγνοούνται.  Εν τω μεταξύ, σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες των δυτών που συμμετέχουν στις έρευνες στο βυθισμένο φέρι.

Στα σκοτεινά και παγωμένα νερά που έχουν σκεπάσει το φέρι, οι δύτες έχουν ως μοναδικό «μέσο» τα χέρια τους, αφού μόνο ψηλαφίζοντας μπορούν να εντοπίσουν τα θύματα του ναυαγίου. 

Τα περισσότερα θύματα, όπως διαπιστώθηκε, είχαν σπασμένα δάχτυλα, πιθανόν επειδή τα παιδιά προσπαθούσαν απεγνωσμένα τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους να σκαρφαλώσουν κάθετα στα πατώματα ή τις οροφές του ναυαγισμένου πλοίου.

«Είμαστε εκπαιδευμένοι για εχθρικά περιβάλλοντα, αλλά είναι δύσκολο να είσαι θαρραλέος όταν συναντάς πτώματα σε σκοτεινά νερά» είπε στο Reuters ο δύτης Χουάνγκ Ντάε-σικ, την ώρα που στην Σεούλ κηδεύονταν 25 μαθητές.

«Πρέπει να αγγίζουμε τα πάντα με τα χέρια μας. Είναι η πιο μακάβρια και σπαραξικάρδια δουλειά που έχω κάνει ποτέ στην καριέρα μου» πρόσθεσε. 

Το φέρι μπόουτ Sewol βυθίσθηκε την περασμένη Τετάρτη ενώ εκτελούσε δρομολόγιο ρουτίνας από το λιμάνι Ιντσεον, κοντά στη Σεούλ, προς το νότιο νησί Ζέζου.

Από τους 476 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, 339 ήταν παιδιά και δάσκαλοι που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή. Μόνο 174 άνθρωποι διασώθηκαν και οι υπόλοιποι πιστεύεται ότι έχουν πνιγεί.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών είχε φθάσει σήμερα τους 146. Πολλοί βρέθηκαν στο πίσω μέρος του πλοίου, στο τέταρτο κατάστρωμα. 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters