Στους 28 οι νεκροί στη Βενεζουέλα – Παρών ο στρατός στις διαδηλώσεις

14.03

Πράξη φαίνεται ότι κάνει ο Νικολάς Μαδούρο την απειλή για δραστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τις βίαιες διαδηλώσεις του τελευταίου μήνα αυξήθηκε στους 28, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εισαγγελίας της Βενεζουέλας. 



Η ίδια ανέφερε επίσης, ότι 1.293 συλληφθέντες στις διαδηλώσεις έχουν απελευθερωθεί και 104 παραμένουν υπό κράτηση καθώς κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.



«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία και θα πρέπει να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί με ακρίβεια αν αυτοί οι κρατούμενοι είναι ένοχοι ανθρωποκτονιών», είπε εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγα Ντίας, μιλώντας στο περιθώριο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη



Στο μεταξύ σήμερα Παρασκευή αρκετές γειτονιές της πόλης Βαλένσια -όπου την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα-, ξημέρωσαν με ισχυρή στρατιωτική παρουσία.



Η Βαλένσια είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βενεζουέλας. Ένας αστυνομικός, ένας νεαρός και ένας 42χρονος έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του Μαδούρο σε γειτονιές της πόλης.



Ο 42χρονος δεν είχε καμία σχέση με τις διαδηλώσεις. Απλά έβαφε το σπίτι του, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από ομάδα μοτοσικλετιστών. 



Ο δήμαρχος της πόλης, Μιγκέλ Κοτσιόλα, ο οποίος προέρχεται από την αντιπολίτευση, δήλωσε ότι ένας 42χρονος έχασε τη ζωή του από σφαίρα την ώρα που έβαφε το σπίτι του. Ο ίδιος απέδωσε το θάνατό του σε ομάδες παρακρατικών που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μαδούρο.



Στις ίδιες ομάδες απέδωσε και τον θάνατο ενός 20χρονου φοιτητή σε άλλο σημείο της πόλης.


Για τον θάνατο του 36χρονου αστυνομικού, η κυβέρνηση τον απέδωσε σε «εγκληματίες τρομοκράτες».

Ο Φρανσίσκο Αμέλιατς, κυβερνήτης της πολιτείας Καραμπόμπο στην οποία βρίσκεται η Βαλένσια και στενός συνεργάτης του Ούγκο Τσάβες, δήλωσε ότι οι τρεις νεκροί έπεσαν θύματα ελεύθερων σκοπευτών που έχουν λάβει θέσεις σε κτίρια της πόλης.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές είχαν σκοπό να χτυπήσουν διαδήλωση εργαζομένων σε αυτοκινητοβιομηχανίες που διατηρούν εργοστάσια συναρμολόγησης στην πόλη.



Μόλις οι Αρχές συνειδητοποίησαν το σχέδιο, σύμφωνα πάντοτε με τον κυβερνήτη, ματαίωσαν την διαδήλωση. «Έτσι οι ελεύθεροι σκοπευτές άρχισαν να χτυπούν στο ψαχνό» σημείωσε ο ίδιος.



Με βάση αυτά τα γεγονότα, η κυβέρνηση Μαδούρο αποφάσισε να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία, ιδίως στις γειτονιές της πόλης, όπου πραγματοποιούνται οι πλέον μαχητικές διαδηλώσεις.



Παράλληλα, με μήνυμά της στο Twitter, η υπουργός Ενημέρωσης Ντέλσι Ροντρίγκεςτόνισε ότι θα αναζητηθούν από τις Αρχές και όσοι χρηματοδοτούν «αυτές τις βίαιες ομάδες».



Eν τω μεταξύ, η Ένωση των Χωρών της Νοτίου Αμερικής (UNASUR) ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για το ζήτημα της Βενεζουέλας. 



Στη διάρκεια έκτακτης συνάντησης που έγινε στο Σαντιάγο της Χιλής, οι ΥΠΕΞ εκφράζουν την ανησυχία τους «έναντι οποιασδήποτε απειλής της κυριαρχίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας», όπως και τη λύπη τους για τα θύματα των συγκρούσεων.



Η UNASUR αποφάσισε επίσης την αποστολή ομάδας ΥΠΕΞ της περιοχής στο Καράκας,«για να στηρίξει τον ευρύ πολιτικό και εποικοδομητικό διάλογο με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη στη χώρα».



Πάντως, η Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα χαρακτήρισε ντροπή το συγκεκριμένο ψήφισμα. «Είναι ντροπή να μην καταδικάζεται μια κυβέρνηση που παραβιάζει μαζικά και συστηματικά τα δικαιώματα των πολιτών και καταφεύγει στη βία και την καταστολή»δήλωσε η βουλευτής Κορίνα Ματσάδο.



Στην κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντπάρτμεντ κάλεσε τον πρόεδρο Μαδούρο «να πάψει να τρομοκρατεί τους πολίτες».


Αρκετοί αμερικανοί βουλευτές μιλούν ανοικτά για την ανάγκη κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας, ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.



Ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι εξουδετερώθηκε απόπειρα «δεξιού πραξικοπήματος» πίσω από το οποίο υπήρχε στήριξη από τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής.



Ήδη, το Καράκας έχει απελάσει τον πρέσβη του Παναμά, αλλά και τρεις διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών.