Στους δρόμους η υφήλιος για το κλίμα

10.11

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από άκρη σε άκρη του πλανήτη βγήκαν στους δρόμους σε 160 χώρες για να ζητήσουν άμεση δράση για το κλίμα, εν όψει της αυριανής συνόδου κορυφής του ΟΗΕ.

Στη μεγαλύτερη από τις πορείες, η οποία έλαβε χώρα στο κέντρο του Μανχάταν της Νέας Υόρκης και θεωρείται ως η μεγαλύτερη για την κλιματική αλλαγή στην ιστορία, μεταξύ των 100.000 διαδηλωτών βρισκόταν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, Αμερικανοί γερουσιαστές και οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Μαρκ Ράφαλο.

«Συναγερμό για την κλιματική δράση» σήμαναν στις 20.00 (ώρα Ελλάδας) σε όλη την πόλη της Νέας Υόρκης 32 φιλαρμονικές, καμπάνες εκκλησιών και τύμπανα, καμπάνες και σφυρίχτρες των διαδηλωτών. Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα, όπως «Πρώτη γραμμή της κρίσης, μέτωπο της κλιματικής αλλαγής» και «Κρατήστε το πετρέλαιο στο έδαφος», το πλήθος των διαδηλωτών εκτεινόταν σε 1,6 χιλιόμετρα κατά μήκος του Central Park.

Δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, που έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στην υπογραφή στα τέλη του 2015 στο Παρίσι μίας συνολικής συμφωνίας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, περισσότερες από 2.000 πορείες πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 160 χώρες, από το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Λονδίνο μέχρι το Γιοχάνεσμπουργκ, το Λάγος της Νιγηρίας και το Νέο Δελχί.

Στους δρόμους η υφήλιος για το κλίμα

 

Μεγάλη συμμετοχή
Στη βρετανική πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν περίπου 10.000 άτομα και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε όλη τη Βρετανία, ενώ στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας βγήκαν 5.000 Παριζιάνοι. Χιλιάδες Βραζιλιάνοι συγκεντρώθηκαν παρά τη βροχή στην παραλία Ιπανέμα του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, όπου η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που παράγει το 20% του οξυγόνου του πλανήτη, αποτελεί ένα από τα «καυτά» περιβαλλοντικά θέματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα είναι μεταξύ των 120 ηγετών που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, ενώ ακτιβιστές έχουν επικρίνει τους ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας, του Καναδά και της Αυστραλίας για την αποστολή αντιπροσώπων στη σύνοδο και για τις πολιτικές που ακολουθούν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Geoscience», διαπίστωσε ότι οι εκπομπές μόνο της Κίνας είναι υψηλότερες από εκείνες των ΗΠΑ και της ΕΕ μαζί.

Επίσης, εκτίμησε ότι οι εκπομπές άνθρακα του πλανήτη θα πρέπει να είναι συνολικά 1.200 δισεκατομμύρια τόνοι στο μέλλον -στα επόμενα 30 χρόνια με τους τωρινούς ρυθμούς-, έτσι ώστε να μην αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου (οι εκπομπές της Κίνας θα ανέλθουν σε 10,4 δισ. τόνους φέτος, αυξημένες κατά 4,5%, ενώ των ΗΠΑ θα είναι κατά 0,9% μειωμένες σε 5,2 δισ. τόνους και της ΕΕ σε 3,4 δισ. τόνους, μειωμένες κατά 1,1%).

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ – ethnos.gr