Στόλτενμπεργκ: Επέκταση του πολέμου πέραν των συνόρων της Ουκρανίας θα ήταν καταστροφική, θανατηφόρα

15.13

«Πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε την επέκταση του πολέμου πέραν των συνόρων της Ουκρανίας», δήλωσε από τη Λετονία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Λετονό πρόεδρο, Έγκιλς Λέβιτς, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι «σκοτώνονται άμαχοι στην Ουκρανία, ήδη 2 εκατομμύρια έχουν φύγει από τις εστίες τους με προορισμό χώρες της Δύσης».

«Είναι έγκλημα πολέμου να βάλλεις κατά αμάχων, θέλουμε ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Ήδη πληρώνει βαρύ τίμημα, είναι πλήρης η απομόνωσή του σε διεθνές επίπεδο».

Στόλτενμπεργκ: Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν ενισχυθεί στην περιοχή
Όσο για τη συνεισφορά του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι «η Συμμαχία συνδράμει με δισεκατομμύρια ευρώ την Ουκρανία ώστε να υπερασπιστεί τα σύνορά της».

«Ο πόνος είναι απίστευτος στην Ουκρανία και πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε την κλιμάκωση του πολέμου και την επέκτασή του πέραν των ουκρανικών συνόρων, είμαστε υπεύθυνοι για αυτό», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, διότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, «θα ήταν καταστροφικό, θανατηφόρο».

Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ο γ.γ. της Συμμαχίας είπε ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά στο ανατολικό κομμάτι του ΝΑΤΟ: «130 αεροσκάφη είναι σε πλήρη ετοιμότητα, και σε αεροπλανοφόρα, έχουμε αναπτύξει τη δύναμη ταχείας αντίδρασης. Ισπανία, Καναδάς και ΗΠΑ έστειλαν εκατοντάδες στρατιώτες στη Λετονία. Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό εδάφους της Λετονίας και κάθε άλλου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, αν χρειαστεί. Είμαστε στο πλευρό σας», κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: www.iefimerida.gr