Στον “αέρα” το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών; Απαντήσεις στον πρωθυπουργό, με αιχμές για το ασφαλιστικό

13.38

Ολοκλήρωσε το μεσημέρι της Παρασκευής τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την πρωτοβουλία του να ζητήσει σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ατζέντα το προσφυγικό, τη συνταγματική αναθεώρηση και την κοινωνική ασφάλιση. 

Το Συμβούλιο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, τόσο το κλίμα που επικράτησε στα τηλεφωνήματα, όσο και οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά την επικοινωνία που είχαν με τον πρωθυπουργό, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Πάντως, στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνεται ότι στόχος είναι ο διάλογος επί των συγκεκριμένων θεμάτων και η συναίνεση δεν τίθεται ως προαπαιτούμενο.

Συγκεκριμένα, στην επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε σε έντονο ύφος της διαφωνία της να συζητηθεί το ασφαλιστικό στο Συμβούλιο.

Όπως είπε, δεν έχει αντίρρηση να τεθεί σε διάλογο το προσφυγικό, να υπάρξει ενημέρωση για τα ταξίδια του πρωθυπουργού και να συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να συζητηθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά είτε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είτε σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Πάντως η Φώφη Γεννηματά δεν αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.

Αργότερα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δήλωσή της ανέφερε: «Δεν θα συναινέσουμε» και μίλησε για «παρωδία και προσχηματικό διάλογο». Όπως τόνισε, «δεν παγιδευόμαστε σε επικοινωνιακά κόλπα» και υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών «χρησιμοποιείται σε αναζήτηση συνενόχων για την κυβερνητική πολιτική».

Νωρίτερα, το πρώτο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού έγινε προς τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο κ. Πλακιωτάκης φέρεται να απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα: «Άργησες», αναφερόμενος στην επιδίωξη του πρωθυπουργού για συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο, για θεσμικούς λόγους. 

Σε δήλωσή του, αργότερα, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό» και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα και τους τακτικισμούς του.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού συνεχίστηκαν με τον επικεφαλής του Ποταμιού και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Αμφότεροι δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, σε δήλωσή του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επισήμανε ότι εκείνος ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση και όχι συναίνεση επί μερικών θεμάτων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι προσέρχεται στη σύσκεψη με επιφυλακτικότητα για ειλικρινή συνεννόηση την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση. 

«Θα ακούσουμε, θα αποχωρήσουμε και ύστερα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» επισήμαναν στελέχη του Ποταμιού, ενώ ανέφεραν ότι έθεσε το ζήτημα του εκλογικού νόμου καθώς θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα της αλλαγής του.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε στον κ. Τσίπρα ότι «παιδεία, δικαιοσύνη και προσφυγικό είναι οι τομείς όπου τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι αρκετά. Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγου καθώς καμία πρόταση του Ποταμιού σε αυτούς τους τομείς δεν εισακούστηκε.» 

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός κάλεσε τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κoυτσούμπας επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετέχει στο Συμβούλιο, «γιατί θα αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθεί, κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν ‘εθνικής ομοψυχίας’, έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχουν ήδη δρομολογηθεί με το μνημόνιο. Αλλά και στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε, επίσης, ότι διάλογος γίνεται και μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των σημερινών διαδικασιών της Βουλής.

Επίσης, τόνισε στον κ. Τσίπρα ότι για όλα τα ζητήματα, και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει καμιά βάση για συνεννόηση.

Μαξίμου: Κατ’ αρχάς επιδιώκουμε διάλογο

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται:

«Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ κ. Γεννηματά, του Ποταμιού κ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη. 

»Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

»Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.»

Γεροβασίλη: Η ανταπόκριση αποτελεί θετικό γεγονός

Αναφερόμενη στις εξελίξεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι η ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών στην πρόσκληση του πρωθυπουργού αποτελεί ένα θετικό γεγονός.

« Οι όποιες αντιδράσεις και κριτικές, είναι αυτή τη στιγμή απολύτως δευτερεύουσας σημασίας.

» Το ουσιαστικό είναι ότι, αύριο, η σύσκεψη θα γίνει. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν.»

Πηγή: in.gr