Στον προβλήτα Κ14 της Σούδας κατέπλευσε το αεροπλανοφόρο George H.W. Bush

14.46

Πριν τις 9 το πρωί εισήλθε στον κόλπο της Σούδας ο πυρηνοκίνητος “Εκδικητής”. Το αεροπλανοφόρο του Αμερικανικού Ναυτικού George H.W. Bush”, που ναυπηγήθηκε το 2009 και μπορεί να φιλοξενήσει 85 αεροσκάφη ενώ έχει και δική του ναυτική δύναμη. Το πλήρωμα είναι 3.500 άτομα ενώ ακόμα 2.500 υποστηρίζουν τα αεροσκάφη που μεταφέρει.

Το αεροπλανοφόρο είναι μια μικρή πολιτεία αφού

  • Διαθέτει δική του εφημερίδα καθώς και τηλεοπτικό σταθμό
  • Διαθέτει 4 πανίσχυρους ανελκυστήρες που ανεβοκατεβάζουν τα αεροπλάνα και τα πυρομαχικά στο κατάστρωμα.
  • Υπάρχουν προμήθειες φαγητού και νερού ώστε να επιχειρεί χωρίς ανεφοδιασμό για 90 ημέρες ενώ υπάρχει η δυνατότητα να σερβίρονται κάθε ημέρα 18.150 γεύματα
  • Υπάρχει διυλιστήριο νερού που μπορεί να παρέχει φρέσκο νερό σε καθημερινή βάση για 2.000 σπίτια!
  • 000 φωτιστικά, 1.400 τηλέφωνα, 14.000 μαξιλαροθήκες

Το συνολικό μήκος είναι 333 μέτρα ενώ διαθέτει 20 ορόφους πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και στο κατάστρωμά του χωράει σε οριζόντια θέση το Empire State Building

Εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη διαθέτει , ιπτάμενα ραντάρ και ελικοπτέρα. Μπορεί και αναπτύσσει ταχύτητα έως 30 κόμβων. Πριν καταπλεύσει στη Βάση της Σούδας έπλεε σύμφωνα με τις πληροφορίες στην Αδριατική και το Ιόνιο ενώ αναφορές κάνουν λόγω ότι βρέθηκε και στα Βόρεια της Λιβύης. Ο Εκδικητής αντικατέστησε στη Μεσόγειο το Τρούμαν και βρίσκεται στην περιοχή εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία για να παρακολουθεί τις ρωσικές κινήσεις.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο είχε καταπλεύσει στη Σούδα και τον Φεβρουάριο του 2017.

Η ανώτατη ταχύτητα του πλοίου φτάνει τους 30 κόμβους και η κινητήρια δύναμή του είναι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες που μπορούν να λειτουργούν συνεχώς επί 20 χρόνια(!) χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρηνικό καύσιμο.

Το πλοίο αναμένεται να παραμείνει στα Χανιά έως τις 10 Οκτωβρίου.

Στον