Στον σκληρό δίσκο ενός τζιχαντιστή: εκρηκτικοί μηχανισμοί και όπλα μαζικής καταστροφής

10.23

Ο Αμπού Αλι, ηγέτης μίας οργάνωσης μετριοπαθών ανταρτών στη Βόρεια Συρία, επιδεικνύει περήφανα ένα μαύρο, ελαφρώς σκονισμένο λάπτοπ. «Το πήραμε φέτος από ένα κρησφύγετο του ΙΚΙΛ», λέει στους δημοσιογράφους του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy. Σύμφωνα με τον Αλι, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (νυν Ισλαμικό Κράτος), δραπέτευσαν όλοι αφότου εκείνος και οι άνδρες του εφόρμησαν στο κτίριο. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, σε ένα χωριό της επαρχίας Ιντλίμπ της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. «Βρήκαμε το λάπτοπ και το καλώδιο σε ένα δωμάτιο του κτιρίου», εξηγεί ο Αλι. «Το πήρα μαζί μου, αλλά δεν έχω ιδέα αν λειτουργεί ή αν περιέχει τίποτα ενδιαφέρον». 


Βίντεο του ΟσάμαΟι δημοσιογράφοι Χάραλντ Ντούρνμπος και Τζέναν Μούσα ανοίγουν τον υπολογιστή, ο οποίος παραδόξως δουλεύει. Με μια πρώτη ματιά, ο σκληρός δίσκος φαίνεται απολύτως κενός. Σε μία δεύτερη πιο προσεκτική αναζήτηση αποκαλύπτεται ένας τεράστιος θησαυρός γύρω από την ιδεολογία και την οργάνωση των τζιχαντιστών: χιλιάδες «κρυμμένα αρχεία» – συνολικά 35.347 – «τακτοποιημένα» σε 2.367 φακέλους. Ανάμεσά τους, μερικά βίντεο του Οσάμα μπιν Λάντεν, οδηγίες παρασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, οδηγίες κλοπής αυτοκινήτων, καθώς και μαθήματα μεταμφίεσης προκειμένου τα μέλη της οργάνωσης να αποφεύγουν τη σύλληψη ενόσω ταξιδεύουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Οσο περνούσαν οι ώρες και οι δημοσιογράφοι βουτούσαν ακόμη πιο βαθιά στα αρχεία του υπολογιστή γινόταν όλο και πιο σαφές ότι το περιεχόμενο δεν αφορούσε μόνο μία τυπική προπαγάνδα ή απλές οδηγίες χρήσης προς τους τζιχαντιστές. Ο ιδιοκτήτης του λάπτοπ φαίνεται πως ήταν επίσης αυτοδίδακτος στη χρήση βιολογικών όπλων, σε μία προσπάθεια προφανώς να είναι ετοιμασμένος για μία πιθανή επίθεση που θα συγκλόνιζε τον πλανήτη. 


Τα «πλεονεκήματα» των βιολογικών όπλωνΒάσει των πληροφοριών που αντλήθηκαν από τον υπολογιστή, ο ιδιοκτήτης είναι Τυνήσιος. Στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία στρατολογήθηκε αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Χημεία και τη Φυσική σε δύο πανεπιστήμια της Βορειοανατολικής Τυνησίας. Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο στην ιστορία του είναι με ποιον τρόπο σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τις επιστημονικές του γνώσεις. Εκτός των πολλών άλλων, στο λάπτοπ βρέθηκε ένα αρχείο 19 σελίδων, όπου περιγράφεται στα Αραβικά ο τρόπος ανάπτυξης βιολογικών όπλων, καθώς και πώς να μετατρέπει κανείς σε όπλο τη βουβωνική πανώλη από μολυσμένα ζώα. «Το πλεονέκτημα των βιολογικών όπλων είναι ότι δεν κοστίζουν πολλά χρήματα, ενώ οι ανθρώπινες απώλειες μπορεί να είναι τεράστιες», αναφέρεται επακριβώς στο συγκεκριμένο έγγραφο. Από το ίδιο αρχείο αντλεί κανείς πληροφορίες για την ασφαλή δοκιμή τους προτού χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατική επίθεση. «Από τη στιγμή που το μικρόβιο εγχέεται σε μικρό ποντίκι, τα συμπτώματα της νόσου θα πρέπει να εμφανιστούν μέσα στις πρώτες 24 ώρες». Σε άλλο 26σέλιδο αρχείο περιλαμβάνεται ο ισλαμικός νόμος σχετικά με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής. «Εάν οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να νικήσουν τους καφίρ (άπιστους) με άλλον τρόπο, είναι επιτρεπτό να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής. Ακόμη και αν σκοτωθούν όλοι και εξαφανιστούν αυτοί και οι απόγονοί τους από προσώπου Γης», αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφει ο σαουδάραβας τζιχαντιστής κληρικός Νασίρ αλ Φαχντ, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα στο λάπτοπ δεν αποδεικνύει ότι αυτή τη στιγμή οι τζιχαντιστές έχουν στη διάθεσή τους τέτοιου είδους επικίνδυνα όπλα. Σύμφωνα με τον ειδικό ερευνητή Μάγκνους Ράνστορπ, από το Κολέγιο Εθνικής Αμυνας της Σουηδίας, «η πραγματική δυσκολία σε όλα αυτά τα όπλα είναι η δημιουργία ενός συστήματος διασποράς το οποίο να λειτουργεί και να μπορεί να σκοτώσει μαζικά». Αυτό που είναι αναμφισβήτητο όμως είναι οι καταστροφικές φιλοδοξίες τού Ισλαμικού Κράτους. «Χρησιμοποιήστε μικρές χειροβομβίδες με τον ιό, πετάξτε τες σε κλειστούς χώρους – σταθμούς μετρό, γήπεδα ποδοσφαίρου ή κέντρα διασκέδασης», προτρέπει τους επίδοξους χρήστες βιολογικών όπλων το σχετικό έγγραφο που βρέθηκε στον φορητό υπολογιστή του τυνήσιου τζιχαντιστή. «Για καλύτερα αποτελέσματα, κάντε το κοντά σε αιρκοντίσιον. Η μέθοδος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις αυτοκτονίας». 

tanea.gr