Στρατιωτικό πρόγραμμα 1 δισ. $ από Ομπάμα για την Αν. Ευρώπη

09.51

Σκηνικό που θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου στήνεται στην Ανατολική Ευρώπη με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε το στρατιωτικό πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της Ευρώπης» ύψους 1 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης αμερικανικών χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Την ανακοίνωση έκανε στη Βαρσοβία, πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας που ξεκίνησε χθες και θα καταλήξει με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της Συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία, τονίζοντας πως η αμερικανική δέσμευση ως προς την ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης είναι «ιερή και απαραβίαστη».

«Επανεξετάζουμε την παρουσία των δυνάμεών μας στην Ευρώπη υπό το φως των νέων προκλήσεων για την ασφάλεια στην ήπειρο», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η οποία καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι οι «προσπάθειες αυτές δεν θα γίνουν σε βάρος άλλων αμυντικών προτεραιοτήτων, όπως της προσήλωσής των ΗΠΑ στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού».

Γεωργία – Μόλδοβας
Η πρωτοβουλία αυτή θα χρησιμεύσει επίσης για να αναπτυχθούν οι δυνατότητες χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και ο Μόλδοβας, ώστε να τους επιτραπεί να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ και με τους δυτικούς συμμάχους τους και να ενισχύσουν την άμυνά τους, αναφέρει ακόμη ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα, πάντως, δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να απειλήσει τη Μόσχα, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Επίσης, ο Λευκός Οίκος δεν υποσχέθηκε αύξηση της μόνιμης αμερικανικής παρουσίας, όπως ζητούν επίμονα σύμμαχοι της Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά της η Ρωσία δεν τοποθετήθηκε επισήμως επί της ανακοίνωσης του προγράμματος. Ρώσοι αξιωματούχοι, ωστόσο, προειδοποίησαν πως επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη θα συνιστούσε απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και θα οδηγούσε το Κρεμλίνο στην ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων στα δυτικά του σύνορα.

Σχολιάζοντας την «Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της Ευρώπης», ο Πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι τόνισε ότι η Πολωνία θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της, κίνηση την οποία ο Ομπάμα χαιρέτισε, υπενθυμίζοντας ότι «κάθε σύμμαχος στο ΝΑΤΟ πρέπει να πληρώνει το μερίδιό του» στη συμμαχία. Παράλληλα κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, οι οποίες «φθίνουν λόγω της οικονομικής κρίσης».

Το θέμα συζητήθηκε και στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επεσήμανε πως εκτός από την ανάγκη να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες των μελών της συμμαχίας, το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει «γρηγορότερο και πιο ευέλικτο» ώστε να αντιμετωπίζει καλύτερα κρίσεις όπως αυτήν της Ουκρανίας.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως αποφασίστηκε η συλλογική ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ με περισσότερες εναέριες και θαλάσσιες περιπολίες και περισσότερα γυμνάσια και εκπαίδευση, από τη Βαλτική Θάλασσα έως τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ethnos.gr