«Συνδεθείτε. Ποδήλατο+»: Πλούσιες και φέτος οι δράσεις από τον Δήμο Χανίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – Από 16 έως 25 Σεπτεμβρίου

11.23

Ο Δήμος Χανίων συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, στον θεσμό, που από το 2002 προάγει τους βιώσιμους τρόπους μετακίνησης. Από αύριο, Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 ο Δήμος Χανίων διοργανώνει σειρά δράσεων, με τίτλο «Συνδεθείτε. Ποδήλατο+». Οι δράσεις έχουν χαρακτήρα ενημερωτικό, δημιουργικό, εκπαιδευτικό και επιδιώκουν την καλλιέργεια του σεβασμού και της ενσυναίσθησης, με στόχο  την τόνωση και την ενίσχυση των συνεργειών ως προς τη βιώσιμη κινητικότητα.

Μάλιστα, οι δράσεις έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να μπορεί να τις παρακολουθήσει κι ένας εκπαιδευτικός με το Τμήμα του σχολείου του στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων «Κυκλοφορώ με ασφάλεια».

Οι  ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 2821341686.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων:

 • Παρασκευή 16/9, «Το δικό μου ποδήλατο»

Τα παιδιά καλούνται να φωτογραφίσουν τα ποδήλατά τους (οριζόντια φωτογράφιση) και να στείλουν τη φωτογραφία του ποδηλάτου τους στο chania.edu@gmail.com με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και email ή τηλέφωνο επικοινωνίας. Τα σχολεία, που θα δηλώσουν συμμετοχή, χρειάζεται να δηλώσουν στο email τον αριθμό συμμετοχών και τη διεύθυνση του σχολείου. Οι φωτογραφίες προτείνεται να μην έχουν έντονο φόντο και να μην παρουσιάζουν πρόσωπα.  Όσες έχουν καλή ανάλυση θα τυπωθούν και θα εκτεθούν στο ισόγειο του Δημαρχείου. Μια έκπληξη περιμένει τα παιδιά, που θα συμμετάσχουν. Συμμετοχές μέχρι τις 30/9. Η δράση διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων σε συνεργασία με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 2821341686.

 • Παρασκευή 16/9, «Μαθαίνω ποδήλατο και  στο σχολειό»

Σε συνεργασία με τη ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ ξεκινά μια προσπάθεια καλλιέργειας της καθημερινής  χρήσης του ποδηλάτου και στο σχολείο, στο μάθημα της Γυμναστικής κι όχι μόνο. Ο Δήμος Χανίων και η ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ καλούν εκπαιδευτικούς και γυμναστές σχολείων, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν στο μάθημά τους ποδήλατα, να δηλώσουν συμμετοχή στη δράση «Μαθαίνω ποδήλατο και στο σχολείο». Στη συνέχεια μπορούν να ζητήσουν από τα παιδιά να φέρουν στο σχολείο ποδήλατα, που δεν χρησιμοποιούν πια. Η ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ θα αναλάβει το κόστος επισκευής των ποδηλάτων, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν από τη σχολική κοινότητα, βάσει προδιαγραφών επισκευής. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής (από τις 16.9 έως τις 22.9) στο τηλ.: 2821341686. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 • Σάββατο 17/9, « Διήμερη εκδρομή»

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει διήμερη εκδρομή στο Φαράγγι της Σαμαριάς με τη στήριξη του Δήμου Χανίων. Η πεζοπορία γίνεται επετειακά για τα 60 χρόνια του Εθνικού Δρυμού. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στον  Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, τηλ. επικοινωνίας 2821044647, από τις 21.00 έως τις 23.00.

 • Κυριακή 18/9, «Μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητο»

Ο Δήμος Χανίων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ –  ΚΑΜ καλούν φωτογράφους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, να συμμετάσχουν στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητο». Οι φωτογράφοι πρέπει να στείλουν ψηφιακά έως 4 φωτογραφίες (διάσταση μεγέθους 60 εκατοστά η μεγάλη επιφάνεια και dpi 240) στην ηλεκτρονική διεύθυνση chania.edu.culture@gmail.com , με ονοματεπώνυμο και στοιχεία επικοινωνίας, εάν το επιθυμούν. Θα εκτεθούν τουλάχιστον δύο από τις φωτογραφίες. Για τους συμμετέχοντες θα κληρωθεί ένα ποδήλατο στα εγκαίνια της έκθεσης. Επίσης, οι φωτογραφίες, που θα εκτεθούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ημερολογίου του Δήμου Χανίων για το 2023. Τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στη χρήση των φωτογράφων. Συμμετοχές έως τις 22/9.

 • Δευτέρα 19/9, «Κέρδισε επιπλέον χρόνο στάθμευσης»

Από τις 16 έως τις 23/9 όσοι «γεμίσουν» το πορτοφόλι τους στην εφαρμογή i – PARK  CHANIA θα λάβουν bonus 20%  επιπλέον χρήματα. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του νέου συστήματος στο https://www.chania.gr/ta-chania-mou/i-parkCHANIA/i-parkapp.html .

 • Δευτέρα 19/9, «Το πάρκινγκ του Δήμου Χανίων»

Η Δημοτική Επιχείρηση Κύδων ΑΕ κληρώνει ένα ποδήλατο για όλους όσους σταθμεύσουν τα οχήματά τους στο Δημοτικό Πάρκινγκ ΚΥΔΩΝ, στην οδό Περίδου, από τις 19 έως τις 22/9. Όσοι σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ της ΚΥΔΩΝ Α.Ε το συγκεκριμένο διάστημα συμμετέχουν αυτόματα στην κλήρωση ενός ποδηλάτου. Δήλωση συμμετοχής αποτελεί το απόκομμα στάθμευσης.

 • Δευτέρα 19/9, 17.00  «Ποδηλατοβόλτα. Ας γίνει θεσμός»

Ο Δήμος Χανίων σε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Τμήμα Τροχαίας Χανίων, το Περιφερειακό Τμήμα Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, τον ποδηλατικό αθλητικό σύλλογο «ΤΑΛΩ» και τον αθλητικό όμιλο «ΚΥΔΩΝ» διοργανώνουν βόλτα με ποδήλατα με τίτλο «Ας γίνει θεσμός». Στόχος της δράσης είναι να οριστεί μια ποδηλατοβόλτα στην αρχή κάθε μήνα!

Μικροί και μεγάλοι, που αγαπούν την ποδηλασία, καλούνται να έρθουν τη Δευτέρα 19/9, στις 17.00, στο σημείο εκκίνησης, μπροστά από τη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου θα πραγματοποιηθεί σύντομη ξενάγηση στην έκθεση «Το πάθος του ορατού», μια πλούσια συλλογή έργων τέχνης του ζεύγους Χατζηιωάννου. Η βόλτα με τα ποδήλατα περιλαμβάνει μια στάση στο Δημαρχείο Χανίων και τη Δημοτική Αγορά, όπου ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Καλογριδάκης, θα παρουσιάσουν την πορεία σημαντικών έργων. Στη συνέχεια ανηφορίζοντας προς τη Χαλέπα η βόλτα θα τερματίσει στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, όπου θα πραγματοποιηθεί σύντομη ξενάγηση. Ένα κέρασμα κι ένα δωράκι έκπληξη περιμένει όλους τους φίλους του ποδηλάτου.

 • Τρίτη 20.9, 19.30 «Η Στράτα πάει Αγία Μαρίνα»

Η αναβίωση του μουσικοχορευτικού δρώμενου της «Παραδοσιακής Στράτας» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20/9 στην Αγία Μαρίνα. Στόχος της δράσης είναι η διασύνδεση τόπων και φορέων και η ανάδειξη της ομορφιάς της περιπατητικής βόλτας, όπως και του κάλους και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιαστικής περιοχής. Η έναρξη θα γίνει από τη συμβολή των οδών Ρωμιοσύνης και Καποδίστρια στην Αγιά Μαρίνα, ενώ θα ακολουθήσουν οι οδοί Κισάμου και Θεοτοκοπούλου, με τερματισμό στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου θ΄ αρχίσει ο χορός. Την εκδήλωση διοργανώνει το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Χανίων με τον λαογραφικό  χορευτικό σύλλογο “Καγιαλές”. Συμμετέχουν η συλλογικότητα ΑΜΕΑ Νομού Χανίων «Κωφοί κι Ακούοντες» και το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 • Τετάρτη 21/9, 09.00 «Ξενάγηση για λίγο μεγαλύτερους»

Η έναρξη της δράσης θα γίνει από την Πλατεία 1866, με τη συμμετοχή ωφελούμενων των ΚΑΠΗ του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων. Την ξενάγηση θα κάνει ο νομικός, οικονομολόγος και ιστορικός ερευνητής Ευθύμης Λεκάκης. Η διαδρομή είναι η ακόλουθη: Εκκίνηση από την πλατεία 1866, μέσω Χάληδων, κατεύθυνση προς πλατεία Μητροπόλεως. Στάσεις: Πινακοθήκη, Τριμάρτυρη. Μέσω της οδού Μουσούρων κατεύθυνση προς Σπλάντζια. Στάσεις: Αγά Τζαμί, πλατεία Σπλάντζιας. Μέσω οδών Δασκαλογιάννη-Σήφακα, κατεύθυνση προς Πλατεία Συντριβανίου. Στάσεις: Βυζαντινά Τείχη, Χαμάμ οδού Κατρέ και πλατεία. Κατεύθυνση στην καφετέρια «Παλλάς» για καφέ. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων.

 • Πέμπτη, 22/9, 9.00 – 12.00, Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο «Ακαδημία ποδηλάτου 2»

Ο Δήμος Χανίων κλείνει τμήμα της οδού Δαγκλή, όπου από τις 9.00 έως τις 12.00, θα στηθεί ένα υπαίθριο σχολείο, έξω από τα σχολεία της περιοχής. Η Ακαδημία ποδηλάτου, που διεξήχθη με επιτυχία το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, «ταξιδεύει» στη Χαλέπα. Η «Ακαδημία ποδηλάτου 2» περιλαμβάνει βιωματικά μαθήματα από  τοπικούς φορείς, συλλόγους, αθλητές – τριες, προπονητές, κ.α και απευθύνεται σε τμήματα σχολείων, που θέλουν να λάβουν μέρος. Θα λειτουργήσουν δύο ζώνες, από τις 9.00 έως τις 10.15 για παιδιά Α’ Β’ και Γ’ τάξης, και από τις 10.45 έως τις 12.00 για παιδιά Δ’, Ε΄ και ΣΤ’ Τάξης. Οι εκπαιδευτικοί, που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή με το Τμήμα τους, μπορούν να καλέσουν στα τηλ.: 2821341686, 6972720943 μέχρι τις 19/9. Ένα κέρασμα και φυσικά το μετάλλιο της ακαδημίας κι ο έπαινος περιμένουν όλους όσους συμμετάσχουν. Κάθε Τμήμα θα λάβει κι ένα αναμνηστικό δώρο για το σχολείο του. Η δράση πραγματοποιείται από τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Χανίων, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, τους ποδηλατικούς συλλόγους «Α.Ο ΚΥΔΩΝ» και «Π.Ο.Χ ΤΑΛΩΣ», το Περιφερειακό Τμήμα Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Cyclopolis – σύστημα κοινόχρηστών ποδηλάτων Δήμου Χανίων, το κατάστημα ποδηλάτου «AntonisΒike», το τοπικό Τμήμα Χανίων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, τον Πολιτιστικό – Αθλητικό Σύλλογο Χαλέπας “ΚΥΤΤΑΡΟ”, το ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ», το Τμήμα κλασικού ποδηλάτου της Λέσχης Κλασικής Μοτοσυκλέτας Χανίων, τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων και τη Σχολή οδηγών «Γαϊτανόπουλος».

 • Κυριακή 25/9 «Βόλτα στο Γουβερνέτο»

Η περιπατητική εκδρομή διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων και το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Χανίων. Στη διαδρομή μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά άνω των 8 ετών. Αναχώρηση στις 9.00 από τα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, στην οδό Τζανακάκη 90. Δηλώσεις συμμετοχής στον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, τηλ.: 28210 44647, κάθε βράδυ 21.00 – 23.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. H μετάβαση είναι χορηγία του ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ ΑΕ.

Σε όλες τις δράσεις είναι χορηγός τα Νερά Σαμαριά.

Επιμέλεια διοργάνωσης: Άννα Νεμπαυλάκη, Ειδική Συνεργάτις Παιδείας Δήμου Χανίων