Συνεχίζονται οι καταθέσεις των μαρτύρων για την υπόθεση του γηροκομείου

18.28

Συνεχίζονται οι καταθέσεις των μαρτύρων για την υπόθεση που αφορά στη σύσταση και δράση της εγκληματικής οργάνωσης της οποίας τα μέλη κατηγορούνται ότι οδηγούσαν σε βασανιστικό θάνατο ηλικιωμένους μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά. Οι δύο γιατροί βρίσκονται ήδη πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Εν τω μεταξύ η Νέα Τηλεόραση αποκαλύπτει φωτογραφίες από τη δικογραφία, που δείχνουν τη θλιβερή καθημερινότητα των ηλικιωμένων.


Αυτές είναι μερικές μόνο από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν την δικογραφία των χιλιάδων σελίδων την οποία μελέτησαν οι δικαστικές αρχές πριν προχωρήσουν στην προφυλάκιση των τεσσάρων εμπλεκομένων στην υπόθεση της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων των δύο γιατρών, και των δύο συνιδιοκτητριών της δομής. Οι δύο άντρες έχουν ήδη οδηγηθεί στις φυλακές ενώ οι δύο γυναίκες θα οδηγηθούν σε κάποιο γυναικείο τμήμα σωφρονιστικού καταστήματος της χώρας.

Στις φωτογραφίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Νέα Τηλεόραση φαίνεται η μεταχείριση των ανοϊκών ασθενών μέσα στη Μονάδα. Όλοι τους κυριολεκτικά πετσί και κόκαλο. Άραγε είναι φυσιολογική αυτή η εικόνα με την πάθηση τους;

Ο ηλικιωμένος που βλέπεται καθαρίζεται από τον νοσηλευτή στη μέση του διαδρόμου μπροστά στα μάτια άλλων ασθενών. Με κατεβασμένο το παντελόνι διακρίνεται η πάνα η οποία είναι λερωμένη αλλά επανατοποθετείται στον ηλικιωμένο βρώμικη μέχρι κάποιος να αποφασίσει να του φορέσει μια καθαρή. Η έλλειψη του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, γίνεται ρουτίνα, κάτι που δεν είναι πρωτοφανές σε τέτοιες δομές σημειώνει ο επί δεκαετίες ψυχίατρος του πρώην ΘΨΠΧ Γιώργος Κοκκινάκος.

Η ηλικιωμένη αφημένη στα χέρια των φροντιστών της, παντελώς ανήμπορη με μια σακούλα σκουπιδιών δεμένη γύρω από τον λαιμό της, λούζεται στο κρεβάτι της.

Όσο η καθήλωση προχωρά τόσο ο ανοικός δεν αποχωρίζεται το στρώμα του που μοιραία χωρίς την απαραίτητη φροντίδα με την καθαριότητα και τις φυσικοθεραπείες  θα αναπτύξει κατακλίσεις με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εν τω μεταξύ ο Δήμος Χανίων θα προσπαθήσει να συνδράμει όσο μπορεί μιας και κάποιοι συγγενείς έχουν ήδη ζητήσει να μπουν οι γονείς τους από την ιδιωτική μονάδα στο δημοτικό γηροκομείο, ωστόσο οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Οι καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας αλλά και υπεράσπισης συνεχίζονται στο στάδιο της ανάκρισης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες, κυρίως της εξαπάτησης περιουσιακών στοιχείων των ηλικιωμένων, τόσο στην Εισαγγελία όσο και στην Ασφάλεια Χανίων.