-ΤΩΡΑ- Έχουμε Συμφωνία- Όλες οι εξελίξεις !!

10.03

"Καταλήξαμε σε a-Greek-ment, σε μία αμοιβαία συμφωνία για την Ελλάδα", δήλωσε πριν απο λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Νόναλντ Τούσκ, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ και τον Γ. Ντάισελμπλουμ.
"Αποφεύγονται οι οδυνηρές συνέπειες που θα έφερνε ένα Grexit. Η Συμφωνία πρέπει να περάσει από πολλά κοινοβούλια μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό."

Γιούνκερ: Ήταν επίπονη η συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμενε από την αρχή ότι δεν υπήρχε περίπτωση Grexit με καμία μορφή. Είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Είμαι ευτυχής που η πρόταση για το πακέτο των 35 δισ. έγινε δεκτή.

Ντάισελμπλουμ: Ήταν επίπονη η συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμενε από την αρχή ότι δεν υπήρχε περίπτωση Grexit με καμία μορφή. Είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Είμαι ευτυχής που η πρόταση για το πακέτο των 35 δισ. έγινε δεκτή.

Και συνέχισε ο Ντάισλεμπλουμ: Τρίτη – Τετάρτη πρέπει να υπάρξει νομοθεσία. Και αφού υλοποιηθούν αυτά ίσως την Τετάρτη υπάρξει νέο Eurogroup και στη συνέχεια η συμφωνία θα περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM. Αυτό θα γίνει στις επόμενες εβδομάδες. Τις επόμενες μέρες τα φώτα εστιάζονται στην ελληνική βουλή για να περάσει αυτά τα μέτρα.

Μέχρι την Τετάρτη (15-7) τα προαπαιτούμενα.

Μέρκελ: Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Μέχρι τις 15 Ιουλίου να έχουν νομοθετηθεί τα προαπαιτούμενα: αλλαγή του συνταξιοδοτικού, στην αλλαγή του καθεστώτος της ΕΛΣΤΑΤ, ΦΠΑ. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση του κώδικα δημόσιας διοίκησης. Πρέπει να περάσουν από την ελληνική Βουλή πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά όλη τη συμφωνία, μετά το Eurogroup θα πιστοποιήσει πως όλα έγιναν όπως συμφωνήθηκαν και μετά θα συγκαλέσω εκτάκτως τη γερμανική βουλή!

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η τρόικα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα για να επιβλέπει την πορεία του προγράμματος. Στο παρελθόν υπήρχαν προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος. Το Ταμείο των 50 δισ. θα λειτουργεί υπό ευρωπαϊκή εποπτεία και 2,5 δισ. από τα χρήματα αυτά θα δοθούν άμεσα για επενδύσεις.

Το σχέδιο Α πέτυχε, δεν υπάρχει ανάγκη για την ύπαρξη σχεδίου Β (Grexit) είπε η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη. Διεμήνυσε δε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για κούρεμα του χρέους. "Είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους" είπε χαρακτηριστικά.
 
 

in.gr – newsit.gr