Τα 160€ έφτασε ένας τενεκές ελαιόλαδο – Αναμένεται να αυξηθεί και άλλο…

15.42

Το καλύτερο δώρο σε όσους δεν έχουν λάδι θα μπορούσε να είναι ένας τενεκές αφού η τιμή του σε σχέση με πέρυσι έχει πάρει αύξηση 100%. Τα 17 λίτρα ελαιολάδου κοστίζουν το διπλάσιο αφού κυμαίνονται στα 160 ευρώ όταν 12 μήνες πριν έβρισκες τον τενεκέ και στα 75 ευρώ.

Στο λάδι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια λένε όσοι εμπορεύονται τον πράσινο χρυσό καθώς η χρονιά που έρχεται θα είναι ελλειμματική όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές δε θα πρέπει να περιμένουν πτώση στις τιμές ράφι, καθώς από ότι φαίνεται το παζάρι των τυποποιητών με τους παραγωγούς είναι σκληρό και οι καταναλωτές θα πληρώσουν το παιχνίδι.

Ακόμα και το 5λιτρο έχει αυξηθεί στα 60 ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Παρασκάκη, υπεύθυνο ποιότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων, δεν αποκλείεται να δούμε και φαινόμενα νοθείας στο λάδι και για αυτό το κράτος θα πρέπει να εντατικοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να εντοπιστούν όσοι λυμαίνονται την αγορά.

Σε ότι αφορά στα αποθέματα στον συνεταιρισμό Χανίων οι μεγαλύτερες ποσότητες πουλήθηκαν τον Φεβρουάριο που η τιμή είχε 5,5 ευρώ. Τότε οι παραγωγοί φοβήθηκαν πως δε θα δουν καλύτερες τιμές. Όμως τώρα έχει αλλάξει η ψυχολογία τους και όσοι έχουν λάδι ακόμα δεν το δίνουν ούτε στα 7,5 ευρώ, περιμένοντας για μεγαλύτερη τιμή.