«Τα Χανιά στα χνάρια του χρόνου, Από την Ένωση στο 2013, η πόλη, τα γεγονότα, ο πολιτισμός, οι μηχανικοί, τα έργα»

20.39

Κατά την διάρκεια του έτους 2013, το Τμήμα μας συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις των φορέων της Κρήτης για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, πραγματοποιώντας τον Νοέμβριο του 2013, μια πολύ επιτυχημένη κατά γενική ομολογία, εκδήλωση με θέμα  «Τα Χανιά στα χνάρια του χρόνου, Από την Ένωση στο 2013, η πόλη, τα γεγονότα, ο πολιτισμός, οι μηχανικοί, τα έργα» και εισηγήτρια την αγαπητή συνάδελφο αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Αιμιλία Κλάδου- Μπλέτσα. Στην συνέχεια και λόγω του εξαιρετικά ενδιαφέροντος θέματος η τοπική εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» σε συνεργασία με την συνάδελφο και το ΤΕΕ προχώρησαν στην δημοσίευση, με την μορφή ειδικού εντύπου ? ένθετου, στις  27/02/2014 του κειμένου της διάλεξης που προκάλεσε θετικότατα σχόλια ενώ η συνέχεια της προσπάθειας για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης  αποτέλεσε προτεραιότητα για το Τμήμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο βήμα είναι η έκδοση του παρόντος βιβλίου που αποτελεί την έντυπη επιστημονική προσέγγιση για το πώς άλλαξε και διαφοροποιήθηκε η πόλη, από πού ξεκίνησε και που κατέληξε, χρησιμοποιώντας  την αρχιτεκτονική ως επίσημη έκφραση της ιστορίας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την μνήμη και την οπτικοποιημένη μορφή της και ενισχυμένη με τον πολιτισμό το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό κεφάλαιο. Βασικός στόχος του βιβλίου η εκατογραφία  της πόλης των Χανίων με την περιγραφή τα τελευταία 100 χρόνια ενώ  απώτερος σκοπός η παρουσίαση αλλά κυρίως η εποικοδομητική σχέση της σημερινής πόλης με την περασμένη, στοιχεία εντελώς απαραίτητα για την συνέχεια και την θεμελίωση της αυριανής της δράσης.

Σας προσκαλούμε την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 στις 7.00 το απόγευμα στο κτήριο μας, οδός Νεάρχου 23 στα Χανιά για να ξεφυλίσσουμε όλοι μαζί το βιβλίο και να ανακαλύψουμε  πως   ?.τα Χανιά ιστορική πρωτεύουσα της Κρήτης, παρά τις μεταβολές που υπέστησαν, δεν έπαψαν ποτέ να είναι αυτό που ο καθένας μας θέλει να σκέπτεται και να πιστεύει: η αγαπημένη του πόλη, με τα προβλήματά της αλλά και με την ακαταμάχητη γοητεία που έχουν τα κτίσματά της, χαρακτηριστικά σύμβολα της παρουσίας της αυτά τα εκατό χρόνια, ανάμεσα στα οποία, σύμφωνα με τους στίχους της Έμυς Παπαβασιλείου «?το γιασεμί της γειτονιάς χιονίζει όνειρα και το βλέμμα συναντά τ? άγγιγμα του ήλιου στις κορυφές των Λευκών Ορέων??»