Τα… χειμερινά ανάκτορα του Σότσι – σήμερα η τελετή έναρξης των Αγώνων

09.31

Μετά τις προειδοποιήσεις για τρομοκρατικά χτυπήματα και τις αντιδράσεις για τη ρωσική νομοθεσία εναντίον των ομοφυλοφίλων, τα φώτα στρέφονται τώρα στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι και τα φουτουριστικά κτίρια που έχουν προσδώσει χλιδή σε μια πόλη που είχε εγκαταλειφθεί μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης και που φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης τουριστών.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στις λαμπερές εγκαταστάσεις, με 70.000 άνδρες του στρατού και της αστυνομίας, καθώς και Σπέτσναζ (ειδικές δυνάμεις) να έχουν αναπτυχθεί από σήμερα που είναι και η ημέρα της επίσημης έναρξης των Αγώνων, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται ακόμα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παράκτιο σύμπλεγμα των εγκαταστάσεων του Σότσι, οι έξι φουτουριστικές αρένες που σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από τον Bolshoi Ice Dome που θα φιλοξενήσει τις τελετές απονομής μεταλλίων. Καθένα από τα κτίρια αποτελούν αρχιτεκτονικά διαμάντια, με επιβλητική όψη και εναρμονισμένα στο φυσικό περιβάλλον που συνδυάζει γη και θάλασσα, ενώ ακόμα και τα χρυσά μετάλλια που θα απονεμηθούν στο Bolshoi Ice Dome έχουν κάτι ξεχωριστό: ενσωματώνουν κομμάτια από τον κομήτη που είχε πέσει πέρυσι στα Ουράλια.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΦΙΣΤ Κόστος: 443 εκατομμύρια ευρώ Χωρητικότητα: 40.000 Χρήση: Τελετές έναρξης και λήξης Μελλοντική χρήση: Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Εθνικής Ρωσίας, συναυλίες Σχήμα: Θυμίζει κοχύλι, ενώ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΦΙΣΤ

Κόστος: 443 εκατομμύρια ευρώ

Χωρητικότητα: 40.000

Χρήση: Τελετές έναρξης και λήξης

Μελλοντική χρήση: Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Εθνικής Ρωσίας, συναυλίες

Σχήμα: Θυμίζει κοχύλι, ενώ ένα από τα δυνατά του σημεία είναι η μεταλλική του κατασκευή φωτισμένη με LED, που το κάνει ορατό από πολύ μακριά.

Εκτιμάται ότι περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για την ανέγερση αυτών των κτιρίων, που βρίσκονται σε απόσταση μερικών μέτρων το ένα από το άλλο και ορισμένα από τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2018.

RUSSKI GORKI JUMPING CENTER Κόστος: 176 εκατομμύρια ευρώ Χρήση: Αγώνες αλμάτων σκι Μελλοντική χρήση: Κέντρο προπονήσεων Σχήμα: Από τις πιο εντυπωσιακές πλαγιές στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Α

RUSSKI GORKI JUMPING CENTER

Κόστος: 176 εκατομμύρια ευρώ

Χρήση: Αγώνες αλμάτων σκι

Μελλοντική χρήση: Κέντρο προπονήσεων

Σχήμα: Από τις πιο εντυπωσιακές πλαγιές στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, η πίστα μοιάζει με διαδρομή που έχουν συνήθως τα τρενάκια στα λούνα παρκ.

Χιονοδρομικό κέντρο

Οσο για το ορεινό σύμπλεγμα, το οποίο βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά, περιλαμβάνει το χιονοδρομικό κέντρο, το κέντρο αλμάτων σκι (κόστους 200 εκατομμυρίων ευρώ), το κέντρο ελκηθοδρομιών και το πάρκο και αλπικό κέντρο Ρόζα Κούτορ. Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη το ότι οι φετινοί Αγώνες είναι οι ακριβότεροι στην ιστορία με συνολικό κόστος γύρω στα 51 δισεκατομμύρια ευρώ.

ICEBERG SKATING PLACE Κόστος: 200 εκατομμύρια ευρώ Χωρητικότητα: 12.000 Χρήση: Καλλιτεχνικό πατινάζ, πατινάζ ταχύτητας Μελλοντική χρήση: Αθλητικό κέντρο, ποδηλατοδρόμιο Σχήμα: Θυμίζει γιγάντιο παγόβου

ICEBERG SKATING PLACE

Κόστος: 200 εκατομμύρια ευρώ

Χωρητικότητα: 12.000

Χρήση: Καλλιτεχνικό πατινάζ, πατινάζ ταχύτητας

Μελλοντική χρήση: Αθλητικό κέντρο, ποδηλατοδρόμιο

Σχήμα: Θυμίζει γιγάντιο παγόβουνο και είναι η πιο χρωματιστή εγκατάσταση. Για την επιβλητική του παρουσία, χρησιμοποιήθηκαν 15.000 τόνοι χάλυβα, ενώ γύρω γύρω είναι επενδυμένο με δεκάδες χρωματιστά γυάλινα παράθυρα.

Ολα αυτά τα έργα, που έκαναν το Σότσι να μοιάζει με ένα τεράστιο εργοτάξιο τα τελευταία χρόνια, έχουν μεταμορφώσει εντελώς την πόλη που επί Στάλιν ήταν ένας χλιδάτος προορισμός για σπα και για σκι και που μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης άρχισε να παρακμάζει.

BOLSHOI ICE DOME Κόστος: 220 εκατομμύρια ευρώ Χωρητικότητα: 12.000 Χρήση: Αγώνες χόκεϊ Μελλοντική χρήση: Αθλητικές διοργανώσεις, συναυλίες Σχήμα: Θυμίζει παγωμένη σταγόνα νερού. Ο εξωτερικός θόλος από

BOLSHOI ICE DOME

Κόστος: 220 εκατομμύρια ευρώ

Χωρητικότητα: 12.000

Χρήση: Αγώνες χόκεϊ

Μελλοντική χρήση: Αθλητικές διοργανώσεις, συναυλίες

Σχήμα: Θυμίζει παγωμένη σταγόνα νερού. Ο εξωτερικός θόλος από αλουμίνιο, επενδυμένος και με ξύλο, έχει 38.000 λαμπάκια LED που δημιουργεί μια μοναδική εικόνα.

Με την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2007, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του να μετατρέψει την παρατημένη πόλη των 358.000 κατοίκων σε ένα υπερσύγχρονο ολυμπιακό κέντρο, το οποίο φιλοδοξεί μετά το τέλος των Αγώνων να κάνει την πόλη δημοφιλή προορισμό για σκιέρ από όλον τον κόσμο. Φυσικά οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις είναι μια επίδειξη δύναμης της Ρωσίας που θέλει να δείξει ότι είναι «ισχυρή και δεν διαφέρει από τους άλλους», όπως ανέφερε ο ειδικός πολεοδομικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου LSE, Ρίτσαρντ Μπέρντετ.

Τα... χειμερινά ανάκτορα του Σότσι

 

Διοργανωτές
Επτασφράγιστο μυστικό η τελετή έναρξης

Οι Ρώσοι κρατάνε καλά κρυμμένο το σενάριο και το περιεχόμενο της τελετής έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν σήμερα το βράδυ στο Σότσι, την πόλη που ακουμπά βουνό και θάλασσα.

Μέχρι χθες δεν είχε διαρρεύσει στον διεθνή Τύπο τίποτα το σημαντικό, ούτε για την τελετή, ούτε για τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο, ούτε καν για τον τρόπο αφής του βωμού με την Ολυμπιακή Φλόγα.

Λέγεται ότι θα μετάσχει η μπαλαρίνα Ουλιάνα Λοπάτκινα από το θέατρο Μαρίνσκι, ο πιανίστας Ντένις Ματσούεβ και ο μαέστρος Βαλέρι Γκεργκίεβ.

Ολοι, λοιπόν, αναμένουν τη σύγκριση θεάματος των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980 με το Σότσι του 2014. Τα εισιτήρια κοστίζουν από 11 ευρώ έως 1.100 ευρώ.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ – ethnos.gr