Τα διεθνή Μέσα αναλύουν την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

10.08
Πλήθος ερμηνειών και σεναρίων για τον τρόπο που θα κυβερνήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αποφάσεις του στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία διατυπώνουν σήμερα αρθρογράφοι διεθνών Μέσων Ενημέρωσης.
 
Σύμφωνα με τους Financial Times η Ελλάδα ίσως γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που αναθέτει την κυβέρνηση σε «αουτσάιντερ του λαϊκισμού», που υπόσχεται ριζοσπαστικές λύσεις. Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα η προοπτική να αναλάβει την εξουσία το αυτοχαρακτηριζόμενο «ριζοσπαστικό αριστερό» κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, αν η κυβέρνηση συνασπισμού δεν κατορθώσει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει «σπείρει πανικό» στους επενδυτές.
 
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως οι επιχειρηματίες στην Αθήνα προσπαθούν να βάλουν στην άκρη τον φόβο μην ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας άμεση διαγραφή του χρέους, αν η σημερινή κυβέρνηση πέσει και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρόωρες εκλογές.
 
Πάντως οι Financial Times υπογραμμίζουν πως ο πρόσφατος πανικός που κατέλαβε τις αγορές, αποκρύπτει το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαμηλώσει τους τόνους από τον Μάιο, που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε στις Ευρωεκλογές, εδραιώνοντας στις δημοσκοπήσεις την πρωτοκαθεδρία έναντι του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κατά την εφημερίδα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αφοσίωση στο ευρώ, ενώ η οικονομική ομάδα του πλέον διεξάγει τακτικά διεθνείς τηλεδιασκέψεις σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους fund managers ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να καταπολεμήσει το δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας και δεν θα αντιταχθεί σε ξένες επενδύσεις.
 
Από την πλευρά του ο αρθρογράφος του Βloomberg Τζέριμς Νόγκερ υποστηρίζει πως αν μια  κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα αποφασίσει να εναντιωθεί στους πιστωτές, τότε η «ζημία» θα είναι μεγάλη για την Ελλάδα και κυρίως για τις τράπεζες της που στηρίζονται πλέον από την ΕΚΤ. «Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ αναμένεται να είναι ο τελευταίος θεματοφύλακας της Ελλάδας και του ευρώ», αναφέρει ο Νόγκερ, ο οποίος υπογραμμίζει πως η βασική ερώτηση «η Ελλάδα μένει ή φεύγει από το ευρώ» επανήλθε στο προσκήνιο.

tovima.gr