Τα ξεροτήγανα φερνουν μελένια ζωή στους νεόνυμφους. Δείτε την παραδοσιακή συνταγή.

18.51

Τα ξεροτήγανα είναι το παραδοσιακό γλύκισμα που σερβίρεται στους Κρητικούς γάμους. Θεωρείται ότι φέρνει γούρι και μελένια ζωή στους νεόνυμφους. Τελευταία συνηθίζεται να τυλίγονται και να στολίζονται ανάλογα με το concept του γάμου…

Στους Λάκκους οι γυναίκες του χωριού, λίγες μέρες πριν το γάμο μαζεύονται και βοηθάνε την οικογένεια που έχει την «χαροκοπιά» όπως συνηθίζεται να λέμε εδώ στην Κρήτη.
Όλες μαζί  προσφέρουν τις γνώσεις και την τέχνη τους για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για το περίτεχνο αυτο παραδοσιακό γλυκό.
Σημαντικό ρόλο εχουν και τα παιδιά τα οποία μεταφερουν της πολυτιμες λωρίδες για τηγάνισμα και αναμνήσεις για μια ζώη.
Ευχαριστώ πολύ την θεία μου Στέλλα Γιαννακάκη που μου έδωσε τη συνταγή και όλα τα μυστικά της, αλλά και την αγαπημένη φωτογράφο Ρούλα Τζανάκη για τις μαγευτικές φωτογραφίες που μας ταξίδεψαν στους Λάκκους.

Για τη ζύμη:
αλεύρι
νερό
λίγο αλάτι
λίγο λάδι

ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Για το σιρόπι:
ζάχαρη
νερό
λιγο μέλι
λιγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Ρίχνετε το αλεύρι σ’ ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε το νερό, το αλάτι και το λάδι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη, κάπως σφιχτή, που να μπορεί να πλαστεί, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε για 30 λεπτά στην άκρη.

Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα, κόψτε τα σε λωρίδες. Ζεστάνετε άφθονο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και  τυλίξτε τις λωρίδες με μια πηρούνα ενώ τηγανίζετε  σε σπιράλ
Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και στραγγίστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Βράστε τη ζάχαρη με το νερό και (τη βανίλια προορατικά), στο τέλος προσθέστε το μέλι και το χυμό λεμονιού για να μην ζαχαριάσει το σιρόπι (TIP: Το σιρόπι πρέπει να είναι καλά δεμένο για να μην μαλακώσουν τα ξεροτήγανα . Πρέπει να στέκετε στο νύχι )

Βουτήξτε αφού κρυώσουν  , ένα ένα, τα ξεροτήγανα  στο καυτό σιρόπι, βγάλτε τα αμέσως. Βάλτε τα σε μια πιατέλα και… καλή σας όρεξη.


Καντιδάκη Ειρήνη neatv.gr