Τα «μαύρα κουτιά» έδειξαν πύραυλο

10.08

Αρχισαν να μιλάνε τα «μαύρα κουτιά» της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines καθώς το ψυχροπολεμικό κλίμα εντείνεται.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η εξέταση των «μαύρων κουτιών» του Boeing 777 που κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου αποκάλυψε, επικαλούμενος τους ειδικούς που ανέλυσαν τους καταγραφείς, ότι υπήρξε «αποσυμπίεση» που οφειλόταν σε «ισχυρή έκρηξη» από πύραυλο.

«Τα στοιχεία των καταγραφέων που βρίσκονταν στο αεροσκάφος δείχνουν ότι η καταστροφή και η πτώση του αεροσκάφους προκλήθηκαν από μια τεράστια αποσυμπίεση που οφείλεται σε μια έκρηξη εξαιτίας των διατρήσεων που προκάλεσε η έκρηξη ενός πυραύλου» στην άτρακτο, ανέφερε ο Αντρίι Λισένκο.

Υπενθυμίζεται ότι τη μεταφόρτωση των δεδομένων των καταγραφέων και την παράδοσή τους στους διεθνείς ερευνητές έχει αναλάβει η Βρετανία. Πάντως η εκπρόσωπος του ολλανδικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Σάρα Φερνόι, που έχει αναλάβει τις διεθνείς έρευνες, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, λέγοντας ότι περιμένουν να αποκτήσουν «μια πληρέστερη εικόνα για το τι συνέβη».

Ανέβηκαν ξανά οι τόνοι
Εν τω μεταξύ, για ακόμη μία φορά ανέβηκαν χθες οι τόνοι ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς τους περί ρωσικής εμπλοκής στην ουκρανική κρίση, οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα «αποδείξεις» ότι οι Ρώσοι χτυπούν με πυραύλους τις ουκρανικές δυνάμεις, με τη Ρωσία να απαντά ότι τα στοιχεία είναι πλαστά.

Πρόκειται για μια σειρά δορυφορικών φωτογραφιών, οι οποίες τραβήχτηκαν στο διάστημα 21 έως 26 Ιουλίου και που οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι απεικονίζουν τα σημεία από όπου εκτοξεύθηκαν πύραυλοι και τους κρατήρες που δημιούργησαν στο ουκρανικό έδαφος (δεν έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητο φορέα). Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι δεν είναι τυχαία η δημοσιοποίηση του φωτογραφικού υλικού, αφού δεν είναι δυνατόν να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά του, αφού δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένη τοποθεσία και η ανάλυση είναι χαμηλή.

Εν τω μεταξύ οι ηγέτες της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας συμφώνησαν χθες σε τηλεφωνική τους επικοινωνία στη λήψη περαιτέρω μέτρων σε βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, ωστόσο νωρίτερα, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ΗΠΑ και ΕΕ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η Μόσχα δεν θα αντιδράσει «υστερικά» και δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, τόνισε χθες αναφερόμενη στην κατάρριψη του επιβατηγού Boeing ότι «αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεδομένων των συνθηκών, μπορεί να αντιστοιχεί σε έγκλημα πολέμου». «Θα γίνουν τα πάντα» ώστε οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας, «όποιοι και αν είναι, να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε στην ανακοίνωση και προσέθεσε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη για τη διεξαγωγή μιας ταχείας, διεξοδικής, αποτελεσματικής και ανεξάρτητης έρευνας για το συμβάν».

Πάντως οι διεθνείς εμπειρογνώμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να πραγματοποιήσουν το έργο τους στον τόπο της συντριβής αφού χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους να μεταβούν στην περιοχή λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται.

Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε σε πολλές πόλεις κοντά στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines και μάλιστα κατέλαβε από τους φιλορώσους αντάρτες ένα τμήμα του. Ούτε η ανάσυρση των σορών όλων των επιβατών (298 στο σύνολό τους) θεωρείται πλέον πολύ πιθανή, αφού ο αρχηγός της ολλανδικής αστυνομίας, Χέραρντ Μπόουμαν, δήλωσε ότι «θα ήθελα να είμαι σε θέση να δώσω εγγυήσεις ότι θα βρεθούν όλα τα πτώματα και θα επιστραφούν τα προσωπικά τους είδη (στις οικογένειές τους), όμως πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για κάτι τέτοιο».

ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ:
Ανασφαλής, αλλά με γοητευτικά μάτια ο Πούτιν

Μπορεί να τον χαρακτήρισε «ανασφαλή», όμως δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα… γοητευτικά «μπλε μάτια» του! Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που ξέρει από επικοινωνιακά παιχνίδια, δήλωσε στο CNN για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν: «Το όραμά του για τη Ρωσία αλλά και το γεγονός ότι είναι ανασφαλής τον καθιστούν υπερόπτη. Εχει τη μύτη… ψηλά και παίζει σκληρό παιχνίδι με τους ηγέτες των άλλων χωρών, την ίδια ώρα, όμως, ασκεί μεγάλη γοητεία στο ωραίο φύλο».

Η Κλίντον, ψυχολογώντας τον Ρώσο πρόεδρο, ανέφερε ότι ο Πούτιν έχει πολλές «περσόνες», τις οποίες χρησιμοποιεί κατά περίσταση. Ανέφερε ότι άλλες φορές ενεργοποιεί τη γοητεία του και «σε κοιτάζει επίμονα με τα φωτεινά μπλε μάτια του, όταν θέλει κάτι από σένα», ενώ άλλες φορές «είναι δύσκολο να τον αντιμετωπίσεις και συμπεριφέρεται σαν να του είναι βάρος το να συνομιλεί με άλλους ηγέτες» και σαν να «βαριέται» και «να μην ενδιαφέρεται καθόλου».

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ – ethnos.gr