Τα παρασκήνια της επταμερούς: Πώς έζησαν ο Τσίπρας και το επιτελείο του τη συνάντηση

13.31

Τα παρασκήνια των δραματικών διαβουλεύσεων του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες ως τα ξημερώματα της Παρασκευής φωτίζουν μερικές φωτογραφίες που βγήκαν το πρωί στη δημοσιότητα. 
 
Δύο εικόνες που δημοσιοποίησε το πρωθυπουργικό γραφείο δείχνουν τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του να παρακολουθούν τις δηλώσεις της Ανγκελά Μέρκελ μετά την επταμερή συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. 
 
Αλλες δύο εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπου δείχνουν τον Πρωθυπουργό στον διάδρομο έξω από το ελληνικό γραφείο στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επίσης μετά την επταμερή συνάντηση που έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. 
 
Η επταμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεισελμπλούμ έληξε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής.
 
 
Από τις συζητήσεις, που περιγράφηκαν ως «ειλικρινείς» και διήρκεσαν περίπου 3,5 ώρες, προέκυψε προθυμία σύγκλησης έκτακτου Eurogroup την επόμενη εβδομάδα υπό την προϋπόθεση η Αθήνα να παράσχει σχέδιο προώθησης άμεσων μεταρρυθμίσεων. 
 
Περισσότερο αισιόδοξος δήλωσε μετά τις συνομιλίες ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ξαναμπήκε στις ράγες «γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί». Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, «θα καταθέσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, την 5η αξιολόγηση, το e-mail Χαρδούβελη», τόνισε.
 
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως δεσμεύονται στις αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς και σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
 
Η Αθήνα, όπως είπε η Ανγκελα Μέρκελ, δεσμεύεται να αποστείλει «λίστα μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες θα έχει πλήρη ευθύνη». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ εξέφρασε την ετοιμότητά του να συγκαλέσει το γρηγορότερο το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών για να αξιολογήσει την κατάσταση.
 
Εκταμιεύσεις χρημάτων, διευκρίνισε, μπορούν να γίνουν μόνο όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που περιγράφονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε δεύτερο πλάνο, παρακολουθούν τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής (ICONPRESS/ICONPRESS )

Ο Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα σε Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ στην επταμερή συνάντηση τη νύχτα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες (ΑΠΕ-ΜΠΕ/EUROPEAN UNION/Mario Salerno)

Ο Πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (ΑΠΕ-ΜΠΕ/www.conssilium. europa.eu/Christos DOGAS)

tanea.gr