Τάματα με ένα κλικ…Αντιδρά η Εκκλησία

15.27

Μένετε στην Κρήτη ή την Αλεξανδρούπολη και θέλετε να κάνετε τάμα στην Παναγία της Τήνου; Σκέφτεστε την ταλαιπωρία του ταξιδιού ή τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής; Κάποιοι βρήκαν τη λύση μέσω ιστοσελίδας. Ναι το είδαμε και αυτό. Μια ομάδα που αποτελείται από 70 άτομα αναλαμβάνει να κάνει το τάμα ή να ανάψει λαμπάδα για εσάς. Ακόμα και μνημόνευση ονομάτων κάνει από το διαδίκτυο.
 
Πως ακριβώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό τάμα;
 
 
Μάλιστα αναφέρεται ότι στα τάματα η μνημόνευση, η λαμπάδα και το πρόσφορα είναι δώρο, ενώ στο πρόσφορο είναι δώρο η μνημόνευση και η λαμπάδα  Κάτι σαν στη τιμή του ενός παίρνετε δύο ή τρία αναλόγως… Στην ιστοσελίδα πάντως έχει επισυναφτεί και βίντεο όπου μέλος της ομάδας ανάβει τη λαμπάδα προς απόδειξη ότι δεν παίρνουν μόνο τα χρήματα αλλά πηγαίνουν στους ναούς και κάνουν αυτά που τους ζητούν οι πελάτες.
 
Το σαιτ αναλαμβάνει και αρτοκλασίες αλλά και μνημόσυνα αν είστε μακριά και σε άλλους ναούς ή ξωκλήσια, μέχρι και on line Κυριακάτικη λειτουργία. Εντυπωσιακό είναι ότι μπορείτε να πληρώσετε και την αγιογράφηση ναού. Δηλαδή θα πείτε εσείς να αγιογραφηθεί ένας ναός και έτσι απλά θα πάνε να κάνουν τις αγιογραφίες;
 
Όπως είναι φυσικό η εκκλησία έχει αντιδράσει στη λειτουργία της ιστοσελίδας, χαρακτηρίζοντας λυπηρό να υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του θρησκευτικού συναισθήματος. Η εκκλησία τονίζει ότι το τάμα και η επαφή με το Θείο δεν αντικαθίσταται από καμία νέα τεχνολογία, βίντεο και φωτογραφίες. Ο σκοπός είναι καθαρά εμπορικός και έχει δόλο.
 
Πάντως είναι γεγονός ότι εδώ και χρόνια έχει εμπορευματοποιηθεί το θρησκευτικό συναίσθημα απλά τώρα πέρασε σε άλλο επίπεδο. Με ένα κλικ…