Η Τέχνη των ψηφιακών προκαταρκτικών

19.22
 
Βλέπουμε την οθόνη του κινητού να εκπέμπει φως. Μόλις ήρθε ένα νέο μήνυμα. Με δισταγμό αλλά και με ενστικτώδη περιέργεια, ανοίγουμε το μήνυμα και βλέπουμε μια γυμνή φωτογραφία!
Τη φωτογραφία συνοδεύει το κείμενο «Θέλω να σε δω». Τι κάνουμε; Πρέπει να απαντήσουμε ή να το αγνοήσουμε;
 
Οι εξελίξεις της τεχνολογίας έχουν φέρει την επανάσταση σε κάθε πτυχή της ζωής μας, οπότε αναπόφευκτα έχουν επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε σεξουαλικά. Με τις υψηλής ευκρίνειας οθόνες και τις δυνατότητες λήψης εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφιών και βίντεο το τηλεφωνικό σεξ έχει πια περάσει σε… άλλο επίπεδο!
 
Τέλος τα omg και τα lol που βλέπαμε στις οθόνες των κινητών και στα chatrooms τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα οι χρήστες επιδεικνύουν το σώμα τους και το αισθησιακό λέγειν τους προκειμένου να φανερώσουν δίχως ντροπή τους πονηρούς σκοπούς τους στον αποδέκτη του μηνύματος.
Πριν όμως επιλέξετε να μπείτε στο παιχνίδι των ψηφιακών προκαταρκτικών, πρέπει να γνωρίζετε τι συνεπάγεται αυτή η πρακτική.
Η γοητεία του sex(t)
Το φλερτ μέσω του sexting είναι ένας απλός και ακίνδυνος τρόπος να σπάσει ο πάγος, χωρίς την αμηχανία που φέρνει μια κατά πρόσωπο συνάντηση. Επειδή δεν ακούμε αυτά που λέμε, νιώθουμε πιο άνετα να εκφραστούμε και να διεκδικήσουμε το αντικείμενο του πόθου μας. Έχουμε χρόνο για να γράψουμε το μήνυμα και παραμένουμε «κρυμμένοι» πίσω από την ηλεκτρονική συσκευή, διατηρώντας το απαραίτητο μυστήριο στη σχέση. Μπορούμε μάλιστα να «πλασάρουμε» τον εαυτό μας όπως εμείς θέλουμε και χάρη σε αυτήν την απόσταση ανάμεσα στον πραγματικό και τον ψηφιακό μας εαυτό –όταν βέβαια δεν είναι τεράστια– το sexting αποκτά μια ιδιαίτερη δυναμική και μια μοναδική γοητεία.
 
Επίσης, η γρήγορη ανταλλαγή μηνυμάτων συνεπάγεται και μια ευχάριστη αναστάτωση και έξαψη. Η απελευθέρωση ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που ελέγχει τα κέντρα της απόλαυσης και της ανταμοιβής στον εγκέφαλο και παράλληλα ρυθμίζει την κίνηση και τη συναισθηματική ανταπόκριση, είναι συνώνυμη με τον αυθορμητισμό του sexting.
 
Η ντοπαμίνη επηρεάζει τη συμπεριφορά, τη διάθεση, τον ύπνο αλλά και τη γνωστική επεξεργασία. Μας κινητοποιεί να αναζητήσουμε αυτό που μας λείπει, γι' αυτό και θέλουμε, ποθούμε και ψάχνουμε, με αποτέλεσμα να εντείνεται όλο και περισσότερο η ερωτική μας διάθεση με κάθε μήνυμα που ανταλλάσσουμε.
It's sex(t) o'clock
Η κατάλληλη ώρα για sexting, όπως και η κατάλληλη ώρα για σεξ, είναι ζήτημα του ίδιου του ζευγαριού. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για να είναι σωστό το sexting, πρέπει να γίνεται υπό ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις. Οι sexters πρέπει να έχουν θέσει τις κατάλληλες επικοινωνιακές βάσεις, να έχουν ξεκαθαρίσει τη δέσμευσή τους ο ένας προς τον άλλο και να έχουν μια υγιή σχέση και στην πραγματική ζωή.
Τα ζευγάρια ανταλλάσσουν πονηρά μηνύματα για να εντείνουν την προσμονή να ξαναϊδωθούν.
 
Παγίδα: Ένα sext μπορεί να οδηγήσει σε ένα requisext, δηλαδή ένα μήνυμα σεξουαλικού περιεχομένου που αποστέλλεται απρόθυμα, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί ή να καθησυχαστεί ο αποδέκτης του.
Το κλασικό «Όχι απόψε, έχω πονοκέφαλο» είναι μια καλή δικαιολογία για να αποφευχθεί το σεξ, όμως δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο στο sexting. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση Computers in Human Behavior κατέδειξε ότι τα ζευγάρια που βρίσκονται σε μόνιμη σχέση συχνά καταφεύγουν στην αποστολή ενός requisext για να ικανοποιήσουν το σύντροφό τους ή για να αποφύγουν τυχόν διαπληκτισμούς. Το requisexting είναι συνήθης τακτική ενός ατόμου που κατακλύζεται από ανασφάλειες, καθώς το χρησιμοποιεί για να καλλιεργήσει την οικειότητα στη σχέση και να αποφύγει το χωρισμό.
 
Όσον αφορά τα… ελεύθερα πουλιά, το sexting μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια μορφή φλερτ, προκαταρκτικών ή ως ένας τρόπος να ικανοποιηθεί ο ερωτικός σύντροφος όσο το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά.
 
Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Fran Walfish, το sexting είναι χρήσιμο και υγιές συστατικό της ερωτικής αποπλάνησης, εάν πρώτα έχουν τεθεί οι απαραίτητες βάσεις στη σχέση. Δεν είναι κακό να ανταλλάσσουν οι δύο σύντροφοι πονηρά μηνύματα μετά τους πρώτους τρεις με έξι μήνες, αφού δηλαδή το ζευγάρι έχει επικοινωνήσει αρκετά κατά πρόσωπο και έχει καθορίσει τη φύση της σχέσης.
Safe sex(ting)
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ψηφιακής ασφάλειας McAfee, αρκετοί χρήστες επιλέγουν να αποθηκεύσουν στο κινητό τους πονηρά μηνύματα και αποκαλυπτικές φωτογραφίες που έλαβαν. Το παράξενο είναι όμως ότι αρκετοί από αυτούς δήλωσαν πως έχουν γνωστοποιήσει σε τρίτους προσωπικούς κωδικούς τους, κάτι που σημαίνει ότι και άλλοι μπορούν να δουν ή να δημοσιοποιήσουν το υλικό αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε μερίδιο ευθύνης από τη στιγμή που επιλέγουμε να στείλουμε ένα sext. Αν δεν έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον αποδέκτη του, ίσως χρειαστεί να επωμιστούμε δυσάρεστες συνέπειες. Επίσης, το τέλος μιας σχέσης στην οποία έγινε ανταλλαγή sexts μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή του προσωπικού υλικού. Η απόρριψη φέρνει στην επιφάνεια το χειρότερο εαυτό μας και μερικές φορές η εκδίκηση μοιάζει γλυκιά.
Μεγάλες (σεξουαλικές) προσδοκίες
Μια αποκαλυπτική φωτογραφία μπορεί να απέχει από το γυμνό σώμα όπως το βλέπουμε από κοντά. Οι προσδοκίες του αποδέκτη μιας τέτοιας φωτογραφίας μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, εάν το ζευγάρι ανταλλάσσει sexts χωρίς να έχει κάνει ακόμα σεξ. Το ίδιο ισχύει και για τα τολμηρά γραπτά μηνύματα. Μπορεί λοιπόν ο ένας εκ των δύο συντρόφων να απογοητευτεί από όσα βλέπει και διαβάζει στα sexts, εάν αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι μια αποκαλυπτική φωτογραφία και ένα μήνυμα όλο υπονοούμενα δεν προϋποθέτουν ότι οι σεξουαλικές επιδόσεις και η εμφάνιση του αποστολέα θα ανταποκρίνονται απαραιτήτως στις προσδοκίες του αποδέκτη.
Το sexting δεν πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιείται ως τεχνική εντυπωσιασμού, αλλά για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον και ο ερωτισμός όταν το ζευγάρι δεν είναι μαζί.
 
 
Πηγή: http://www.onmed.gr