TED 2016 LIVE στα Χανιά – Αυτά που μας έμειναν

08.14

Η αυλαία του TED 2016 στο Vancoucer του Καναδά, με θέμα DREAM έπεσε! Μετά την επιτυχή διοργάνωση της αναμετάδοσης της 2ης ημέρας του TED2016, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά στα Χανιά, ακούστηκαν πολλές νέες ιδέες και παρουσιάστηκαν πολλά νέα πράγματα. Παρακάτω δίνονται τα 7 σημεία που παρουσίασαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
1. Η ομιλία του Ρικάρντο Σαμπατίνι, ο οποίος έδειξε μόνο ένα μέρος από τις τεράστιες δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν από την έρευνα του ανθρώπινου γονιδιώματος. Βγήκε στη σκηνή με 175 βιβλία, που απαρτίζονταν από 262,000 σελίδες, οι οποίες στο σύνολό τους περιείχαν ολόκληρο το γονιδίωμα του Craig Venter (ο γενετιστής που αποκωδικοποίησε το ανθρώπινο γονιδίωμα). Με την εκπαίδευση των μηχανών μπορούν πλέον να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια χαρακτηριστικά όπως το ύψος, το χρώμα ματιών και δέρματος, ακόμα και την οστεοδομή του προσώπου, βασισμένοι στο γονιδίωμα του ατόμου!
2. Το γεγονός ότι λίγο έως πολύ όλοι είναι αναβλητικοί κι ότι όλοι νιώθουν πως δεν έχουν αρκετό χρόνο να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμότητές τους. Εξαιρετικό το ρητό του Λέοναρντ Μπερνστιν «Δύο πράγματα είναι απαραίτητα για την μεγάλη Επιτυχία: Ένα σχέδιο, και όχι αρκετός χρόνος». Μάλιστα, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι έκανε 16 χρόνια να τελειώσει τη Μόνα Λίζα. Το συμπέρασμα είναι ότι η αναβλητικότητα μπορεί να μειώνει την παραγωγικότητα, αλλά μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα!
3. Μίλησε ο συνιδρυτής του κολοσσού AirBnB ο οποίος είπε ότι η ανταλλακτική οικονομία δεν αφορά μόνο στην ανταλλαγή. Έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με το εμπόριο. Με τη διαφορά ότι υπόσχεται ανθρώπινη επικοινωνία.
4. Εμπεδώθηκε το πόσο απίστευτα ανίδεοι είμαστε ως προς το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα στη Συρία και για τους πρόσφυγες γενικώς. Ο Αλεξάντερ Μπετς έδειξε τις αβάσταχτες ζημιές που υπέστη η Χομς, η Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, με ένα βίντεο που τραβήχτηκε από drone. Το θέαμα της πόλης στην οποία μέχρι πρότινος ζούσαν 1.500.000 κάτοικοι είναι σοκαριστικό. Κυρίως όμως, η ομιλία αυτή έμεινε γιατί ο Μπετς πρότεινε πραγματικές λύσεις σε προβλήματα που φαίνονται αξεπέραστα.
5. Παρουσιάστηκε ένα νέο, εξαιρετικό είδος φωτογραφίας που λέγεται μέρα-σε-νύχτα (day-to-night), που τελειοποιήθηκε από τον Στέφεν Γουίλκς. Πάει σε μία τοποθεσία, τραβάει εκατοντάδες φωτογραφίες στη διάρκεια όλης της μέρας από το ίδιο σημείο, και μετά τις κολλάει μαζί. Το περίεργο είναι ότι δεν κολλάει όλα τα χρονικά διαστήματα, αλλά καταφέρνει να τοποθετήσει σε ένα μόνο φωτογραφικό συνονθύλευμα όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που συνέβησαν εκείνη τη μέρα!
6. Ο Κανγκ Λι μίλησε για το ψέμα: πως αναπτύσσεται στα παιδιά και πως μπορούμε να το ανιχνεύσουμε. Είπε ότι το ψέμα είναι μέρος της ανάπτυξης και τα παιδιά συνήθως αρχίζουν να ψεύδονται από την ηλικία των 2 ετών!
7. Τέλος, παρουσιάστηκαν πολλά για τα υποσχόμενα πεδία της εικονικής πραγματικότητας (VI) και της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality). Παρουσιάστηκε το headset επαυξημένης πραγματικότητας της Microso[, Hololens, το οποίο χαρτογραφεί επακριβώς το δωμάτιο, και προβάλλει αντικείμενα με τα οποία μπορείς να αλληλεπιδράσεις με άμεσο τρόπο! Όλοι έμειναν άναυδοι όταν είδαν την δυνατότητα κατά την οποία μπορεί κανείς να περπατά στο φεγγάρι με τον Νιλ Άρμστρονγκ! Αξίζει να δει κανείς πόσο απίστευτα ρεαλιστική είναι η επιφάνεια, και πόσο κοντά μπορεί να φτάσει στην εμπειρία!!
Κλείνοντας η ομάδα του TEDxChania θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι βοήθησαν να υλοποιηθεί η αναμετάδοση και να δοθεί έτσι η ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να την παρακολουθήσει το TED2016.
Ένα μεγάλο «Ευχαριστώ», λοιπόν, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, (M.A.I.X.), συνδιοργανωτή αυτής της εκδήλωσης, το οποίο μέσω του διεθνούς συνεδριακού του κέντρου παρείχε την αίθουσα συνεδριάσεων «Αριστοτέλης» καθώς και την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή.
Επίσης, δε θα μπορούσε να λείπει από τα ευχαριστήρια ο χορηγός, αρτοζαχαροπλαστείο «Το Σπιτικό», ο οποίος προσέφερε εξαιρετικό καφέ και γευστικά βουτήματα καθ? όλη τη διάρκεια του συνεδρίου.
Τέλος, με αυτό το δελτίο τύπου η ομάδα του TEDxChania θέλει να ευχαριστήσει όλους εσάς που ήρθατε στο Μ.Α.Ι.Χ. και παρακολουθήσατε τις ομιλίες του TED2016 μαζί της.