Τελευταίες 3 παραστάσεις “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932”

13.34

Από την Παρασκευή 29 έως και την Κυριακή 31 Μαΐου θα δοθούν οι τελευταίες 3 παραστάσεις του έργου «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932» στο θέατρο Κυδωνία στα Χανιά με ώρα έναρξης, Παρασκευή και Σάββατο στις 9.30 μμ και την Κυριακή απογευματινή στις 8.00 μμ. Γενική είσοδος 12 ευρώ.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:
Παρασκευή 29 Μαΐου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Σάββατο 30 Μαΐου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Κυριακή 31 Μαΐου, (απογευματινή) ώρα έναρξης 8.00 μμ.
 
 
Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», με αφορμή τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου πολιτικού, παρουσιάζουν ήδη από τις 27 Μαρτίου τη θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932» και υπότιτλο «Οι υπαίτιοι των σημερινών οικονομικών μας δυσχερειών, οι υπαίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής, ο εθνικός διχασμός ή επειδή η ιστορία θα έπρεπε να διδάσκει…». Τη σκηνοθεσία της παράστασης, την προσαρμογή των κειμένων και την ερμηνεία του ρόλου του Ελευθέριου Βενιζέλου έχει αναλάβει ο Μιχάλης Βιρβιδάκης. Βοηθός σκηνοθέτη Ρίτα Μαρτσάκη και Αιμίλιος Καλογερής, βίντεο παράστασης Σταύρος Ψυλλάκης, σκηνικά και κοστούμια Ξανθής Κόντου, συνθέσεις ήχων Δημήτρης Ιατρόπουλος, φωτισμοί Μαρία Μπαλαντίνου και Γιώργος Πέντες.
 
 
Η θεατρική παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ελευθέριος Βενιζέλος: Βιωματικές δράσεις στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό» με φορέα υλοποίησης το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του Ιδρύματος για τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου πολιτικού, οι οποίες ξεκίνησαν το 2014.
 
Η παράσταση, που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 27  Μαρτίου 2015 στο Θέατρο Κυδωνία (Υψηλαντών 12, Χανιά), θα παίζεται μέχρι και την Κυριακή 31 Μαΐου με γενική είσοδος 12 ευρώ.
 
Είπαν για την παράσταση:

Μια χώρα υπό απειλή άμεσης πτωχεύσεως, μια μεγάλη και παγκόσμια οικονομική κρίση, μια αξιωματική αντιπολίτευση που αρνείται κάθε συνεργασία στην κυβέρνηση ποντάροντας στην αποτυχία της και προσδοκώντας ερχόμενη πλέον εκείνη στην Αρχή "να συλλέξει τα ερείπια", "να συλλέξει τα ναυάγια"… Κι ακόμα οι ανεδαφικές προσδοκίες του εκλογικού σώματος, το μόνιμο κτήνος του λαϊκισμού (…) Οι ομοιότητες της Ελλάδας του Ελευθερίου Βενιζέλου (της Ελλάδας του οικονομικού ναυαγίου και της χρεοκοπίας του 1932, αλλά κι εκείνης του Διχασμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής) με τη σημερινή Ελλάδα είναι στ' αλήθεια εκπληκτικές. Και γίνονται ακόμα εναργέστερες μέσα από τη ματιά αυτού του σπουδαίου θεατράνθρωπου – του σκηνοθέτη Μιχάλη Βιρβιδάκη που ξέρει να υπογραμμίζει το ουσιώδες μέσα από την ελάχιστη κίνηση και μέσα από το πιο απέριττο σκηνικό, και του ηθοποιού Μιχάλη Βιρβιδάκη που δίνει ζωή και πειστικότητα και δύναμη εκφραστική στο παραμικρό τελικό -ν της λαγαρής καθαρεύουσας που εκφέρει.
Κώστας Κουτσουρέλης, συγγραφέας
(από την σελίδα του στο ίντερνετ, 28. 3. 2015)