Τέλος στις δωρεάν επισκέψεις ανασφάλιστων στους ιδιώτες γιατρούς από 16 Μαρτίου

17.51

Τρία χρόνια κράτησε η δυνατότητα των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας να επισκέπτονται τους ιδιώτες γιατρούς χωρίς πληρωμή από τους ίδιους. Να θυμίσουμε πως το 2019 το Υπουργείο Υγείας έδωσε τη δυνατότητα στους ανασφάλιστους να μην πηγαίνουν μόνο στις δημόσιες δομές για να συνταγογραφούν φάρμακαι και διαγνωστικές εξετάσεις, κάτι που εδώ και λίγες ημέρες πήρε πίσω, με τροπολογία που ψήφισε αρχικά τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι ιδιώτες γιατροί αντιδρούν σε αυτήν την απόφαση καθώς το μέτρο αυτό θα οδηγήσει τους ανασφάλιστους στην αναμονή ή στην καθόλου πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στο κλείσιμο ενός ραντεβού είτε για φάρμακα, είτε για εξετάσεις από γιατρούς του ΕΣΥ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το τι θα γίνει στις περιοχές που το δημόσιο σύστημα δεν υποστηρίζει κάποιες ειδικότητες γιατρών.

Οι γιατροί σημειώνουν ότι ο λόγος για τον οποίο γυρίζουμε χρόνια πίσω την πρωτοβάθμια περίθαλψη στην υγεία, είναι ότι σύμφωνα με το Υπουργείο, οι ιδιώτες κοστίζουν στο ΕΣΥ και με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν περικοπές με τους γιατρούς να απαντούν ότι οικονομικά για το κράτος δε θα έχει ουσιαστική διαφορά για την υγεία των πολιτών όμως θα έχει.