Τέλος το μπάνιο στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου – Τάξη σε Φαλάσαρνα και Λαφονήσι βάζει το Υπουργείο

16.58

Μπάνιο στην λιμνοθάλασσα του Μπάλου; Γουρούνες στην άμμο στα Φαλάσσαρνα; Πολλές ομπρέλες στο Ελαφονήσι; Το Υπουργείο Περιβάλλοντος βάζει και επίσημα τέλος στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στις δύο παραλίες του Δήμου Κισάμου και στην τρίτη (Λαφονήσι) των Δήμων Κισάμου και Καντάνου Σελίνου.

Με ΦΕΚ που δόθηκαν τις δύο προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα θέτει τους όρους προστασίας των παραλιών αυτών αλλά και το πως μπορούν να αναπτυχθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.

 

Σε ότι αφορά στον Μπάλο το Υπουργείο αποφάσισε την απαγόρευση της κολύμβησης στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου για να να διασωθούν τα δίθυρα που αναπτύσσονταν εντός Δημιουργία ελεύθερης ζώνης με περιμετρική σήμανση γύρω από τη λιμνοθάλασσα πλάτους 3 περίπου μέτρων

 

  • Προβλέπεται αποκλειστικά η εγκατάσταση και λειτουργία ενός δημοτικού αναψυκτηρίου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Η εγκατάσταση του αναψυκτήριου θα αποτελείται από μη μόνιμη κατασκευή, διαστάσεων μέχρι 70 τ.μ. με την ηλεκτροδότηση του να γίνεται από φωτοβολταϊκά συστήματα.

 

  • Τοποθέτηση πινακίδων σε σημεία ενδιαφέροντος για την ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά τις ζώνες προστασίας και τους όρους καλής συμπεριφοράς των χρηστών και την ανάδειξη των οικολογικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.

 

  • Καθορισμός αριθμού και προδιαγραφών τουριστικών πλοίων και σκαφών αναψυχής, καθορισμός αριθμού, θέσεων εγκατάστασης και τεχνικών χαρακτηριστικών πλωτών ναυδέτων,

 

  • Η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Η τοποθέτηση συνολικά εκατόν πενήντα (150) ομπρελών θα γίνεται σε συνολικά τρεις μικρές συστάδες οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν τα 500 τ.μ. έκαστη. Τοποθέτηση ξύλινων αποσπόμενων διαδρόμων ώστε να μειώνεται η επιφάνεια επαφής με τις αμμοθίνες. Όλος ο παραπάνω εξοπλισμός θα απομακρύνεται μετά τον Οκτώβριο.

 

  • Η εγκατάσταση και λειτουργία δυο υπαίθριων χώρων στάθμευσης στο νότιο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής (Καλυβιανή Κισσάμου) για την κάλυψη των επισκεπτών της περιοχής, στο βόρειο και νότιο τμήμα της ζώνης, χωρητικότητας 100 και 500 οχημάτων, αντίστοιχα. Προβλέπεται επίσης η προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

 

Λαφονήσι

 

Στο Λαφονήσι η Υπουργική απόφαση προβλέπει μέτρα προστασίας στο νησί, την παραλία Βουλισμένης και την ενδοχώρα της.

  • Η εγκατάσταση και λειτουργία έως δύο δημοτικών αναψυκτηρίων και δυο ειδικών χώρων σκίασης, έκτασης 150 τ.μ. εκάστου, και δύο λυόμενες κατασκευές, διαστάσεων μέχρι 40 τ.μ. εκάστη για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

 

  • Τοποθέτηση 200 ομπρελών με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Η τοποθέτηση θα γίνεται σε συνολικά έξι μικρές συστάδες ομπρελών, με παραχώρηση τριών συστάδων ανά δήμο (ήτοι 100 ομπρέλες ανά δήμο όπου το 10 % θα είναι για άτομα με ειδκές ανάγκες), με επιφάνεια που δεν θα υπερβαίνει τα 300 τ.μ. έκαστη.
  • Απαγορεύεται η διέλευση τροχοφόρων παρά μόνο εκείνων που θα μετακινούν άτομα με ειδικές ανάγκες προς την παραλία αλλά και οχήματα που εξυπηρετούν τις δημοτικές υποδομές.

 

  • Αποκατάσταση απαλλοτριωμένων εκτάσεων. Στο σχέδιο δράσης προβλέπεται εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης για την υπό απαλλοτρίωση περιοχή καθώς και αποκατάσταση της αμμοθινών κυρίως σε περιοχές που χρησιμοποιούνται ως έκνομοι χώροι στάθμευσης: έργα ανύψωσης και σταθεροποίησης των αμμοθινών με κατασκευή «παγίδων» για τη συγκράτηση της άμμου και την διευκόλυνση της εγκατάστασης των ιθαγενών φυτών. Τέλος αποκατάσταση του υγροτόπου “Βουλισμένης”.

Σημειώνεται ότι στην προστατευτέα περιοχή υπάρχει ιδιωτική έκταση την απαλλοτρίωση της οποίας προτείνουν οι δύο δήμοι ώστε να διασφαλιστεί η επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος.

 

  • Αυστηρή η προστασία στο Κεδρόδασος όπου δεν επιτρέπεται καμία δραστηριότητα είτε με καντίνες είτε με ομπρέλες μέχρι τον Κριό.

 

Φαλάσαρνα

Αυτοκίνητα και μεγάλες κατασκευές φεύγουν και από τα Φαλάσαρνα.

Στην παραλία της παχιάς άμμου προβλέπεται συγκεκριμένα:

 

  • Η εγκατάσταση και λειτουργία έως δύο αναψυκτηρίων έκτασης μέχρι 50 τ.μ. το καθένα που θα πρέπει να απομακρύνονται μετά τον Οκτώβρη.

 

  • Επιτρέπεται η μη μηχανοκίνητη ήπια θαλάσσια αναψυχή, κολύμβηση, ιστιοσανίδα, κανό, καταδύσεις, υποβρύχια φωτογραφία. Οπότε τέλος μπαίνει και στα τζετ σκι.

 

– Η ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων

 

– Αποκατάσταση πληθυσμού του Androcymbium Rechingeri.

Το πότε όλα τα παραπάνω πρέπει να εφαρμοστούν; Σε λίγες μέρες με μια περίοδο χάριτος που δε θα αφορά όμως τις μη αδειοδοτημένες δραστηριότητες που μπορούν άμεσα να απομακρυνθούν όπως είναι οι ομπρέλες, τα τζετ σκι και οι γουρούνες τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου.

Να σημειωθεί πως το Υπουργείο ουσιαστικά συντάσσεται στις προτάσεις των δύο Δήμων, ωστόσο η Ελληνική Εταιρεία προστασίας της Φύσης έχοντας προειδοποιήσει τον Δήμο Κισάμου για την κατάσταση που επικρατεί στην προστατευόμενη παραλία των Φαλασάρνων αφαίρεσε δύο γαλάζιες σημαίες από την Παχιά Άμμο.