ΒΙΝΤΕΟ: 150 χρόνια από την επανάσταση του 1866. Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Κολυμπάρι

15.06

Με ριζίτικα και με την ιστορική σημαία της επανάστασης του 1866, τίμησαν την επέτειο συμπλήρωσης των 150 χρόνων από τότε, στο μέρος που πρωτοξεκίνησε, την Ιερά Μονή Γωνιάς στο Κολυμβάρι Χανίων. Πλήθος κόσμου από το πρωί, παρέστει στην επιμνημόσυνη δέηση στο Καθολικό της Μονής, όπου πριν από ενάμιση αιώνα, οι αγωνιστές της επανάστασης είχαν δώσει όρκο στο Ευαγγέλιο, κάτι που σήμανε και την έναρξή της. Στη συνέχεια ακολούθησε εκδήλωση στην Ορθόδοξό Ακαδημία Κρήτης.

Έτσι τίμησαν τους προγόνους μας αγωνιστές, που κήρυξαν την επανάσταση κατά των Τούρκων το 1866. Η εκδήλωση για την επέτειο των 150 χρόνων από την Έναρξη της Επανάστασης, πραγματοποιήθηκε εκεί από όπου ξεκίνησε. Στο καθολικό της Μονής Γωνιάς στο Κολυμβάρι Χανίων, 50 αγωνιστές ορκίστηκαν στις 20 Φεβρουαρίου 1866 πάνω στο ευαγγέλιο να ελευθερώσουν τον τόπο από τον Τουρκικό ζυγό.

Το πρωί της Κυριακής, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αγωνιστών, ενώ ακολούθησε εκδήλωση για την απόδοση φόρου τιμής στους πρωτεργάτες της λευτεριάς.

Η εκδήλωση είχε και έντονη συγκινησιακή φόρτιση, καθώς ο απόγονος του Γενικού Υπαρχηγού της Κισσάμου οπλαρχηγού Αναγνώστου Μαρκουλάκη, έφερε την ιστορική σημαία της επανάστασης.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, ήταν μια συνδιοργάνωση της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακή Μονής Οδηγήτριας Κολυμβαρίου, της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων Κισσάμου και Πλατανιά της ΟΑΚ και της ΕΠΟΦΕΚ.