ΒΙΝΤΕΟ: Ακίνητα: Νέα βάρη για τους ιδιοκτήτες που επιχειρούν πώληση ή ενοικίαση

13.47

Έξι πιστοποιητικά και 1.000 ευρώ επιπλέον θα πρέπει να έχει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που προσανατολίζεται να νοικιάσει ή πουλήσει το ακίνητό του, σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
 
Τα απίστευτα βάρη που προσθέτονται στα ακίνητα, κρατούν πλέον σε ομηρία τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι εκπέμπουν "σήμα κινδύνου", λέγοντας ότι επιχειρείται η χώρα μας να μετατραπεί σε "νεκροταφείο" ακινήτων.
 
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στη "Ν.Τ." προβλέπουν νέα καθίζηση στις αγοραπωλησίες και τις εκμισθώσεις ακινήτων. 

 
Ή πληρώνεις ένα νέο «καπέλο» της τάξεως των 1.000 ευρώ ή δεν νοικιάζεις το σπίτι σου. Αυτό είναι το νέο δίλλημα που θέτει η κυβέρνηση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που προσανατολίζονται να νοικιάσουν ή ακόμα και να πουλήσουν το ακίνητό τους.
 
Πέρα από το «καπέλο» του ΕΝΦΙΑ -που θα παραμείνει και το 2017- οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ επιπλέον για να συγκεντρώσουν τα έξι πιστοποιητικά που απαιτούνται για ενοικίαση ή για πώληση του ακινήτου τους.
 
Βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος τα πιστοποιητικά και τα έγγραφα που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε ακίνητο είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας και βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ, πρόκειται, δηλαδή, για το τέλος που εισπράττεται από τους δήμους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
 
Τα τρία αυτά πιστοποιητικά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, που είναι το ενεργειακό πιστοποιητικό, το πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και το έγγραφο πλήρους αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ.
 
Τα επιπρόσθετα βάρη στα ακίνητα έχουν προκαλέσει νέα καθίζηση στην αγορά, ενώ κατά δεκάδες σπεύδουν πλέον οι ενδιαφερόμενοι να αποποιηθούν τις κληρονομιές.
 
Πρόταση της πανελλήνιας ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων είναι να καταργηθούν τα εν λόγω πιστοποιητικά, προκειμένου να ανασάνουν οι ιδιοκτήτες.